Dostupni linkovi

Otvorena nova poglavlja, Srbija nastavlja put ka EU


Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Johanes Han, Brisel, 18. jul 2016.

Srbija je otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom.

„Otvaranje ovih ključnih poglavlja je značajan korak napred u pregovorima sa Srbijom," saopštio je Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke koja predsedava Evropskom unijom, važnu vest za Srbiju.

Odluka o otvaranju poglavlja o vladavini prava u pristupnim pregovorima o članstvu doneta je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, nakon koje je Johanes Han, komesar EU za proširenje, ocenio da je u pitanju veliki dan za Srbiju.

“Čestitam Srbiji na postignutom napretku. Siguran sam da je ovo veoma važan korak na putu Srbije u evropskim integracijama. Sada je na kandidatu da odredi dinamiku u procesu pristupanja. Tu nema ograničenja, ali kvalitet i suština moraju biti održani”, poručio je Han.

Tačka na spekulacije oko uslova Hrvatske

Nakon duge neizvesnosti, i dileme zbog uslova koje je Hrvatska do poslednjeg trenutka postavljala Srbiji, obraćanje evropskih zvaničnika proteklo je u optimističnom tonu, a u istom raspoloženju obratio se i mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić.

„Želeo bih da zahvalim građanima Srbije na našem, srpskom jeziku ovde u Briselu i da kažem da verujem da će i srpski biti jedan od ovde prihvaćenih evropskih jezika. Pred nama je mnogo teškog rada. Znamo da mnogo toga moramo da ispravimo, znamo da mnogo toga moramo da promenimo, ali se mi teškog rada ne plašimo. Želimo da vas uverimo da ćemo mi svoj posao u dobroj veri i na dobar način da završimo“, rekao je Vučić.

Ključno pitanje koje je postavljala Hrvatska, a zbog kog je već onemogućavano otvaranje poglavlja, bio je zahtev Zagreba da Srbija ukine postupanje po Zakonu o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine.

Tačku na spekulacije po ovom pitanju stavio je Johanes Han.

“Važno je reći da to pitanje nije deo pregovaračkog okvira. I zato nismo smatrali da tim pitanjem treba da se bavimo. Drugo, neke evropske zemlje imaju sličan zakonski okvir i različita viđenja tog rešenja. Za to postoje razni pregovarački procesi, inicijative pokrenute na Zapadnom Balkanu, Berlinski proces. Svrha je pomirenje, suočavanje sa prošlošću i učenje iz nje, ali sa pogledom u budućnost”, rekao je Han.

Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak i Johanes Han, Brisel 18. jul 2016.
Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak i Johanes Han, Brisel 18. jul 2016.

Ekonomija, put približavanja Srbije i Kosova

Novinare je interesovalo kako će ovaj evropski korak Srbije uticati na normalizaciju odnosa sa Prištinom, odnosno da li sada Beograd može dobiti vetar u leđa od međunarodne zajednice kako bi kosovske vlasti pojačale napore za dogovoreno formiranje zajednice srpskih opština.

Aleksandar Vučić rekao je da će se o tome razgovarati.

„Ja bih rekao da nismo ni mi uradili sve što se od nas očekuje i mi očekujemo da se uskoro sretnem i sa gospodinom Mustafom i sa gospodinom Tačijem. To je važno za Srbiju i važno je i zbog toga što očekujem sa Edijem Ramom da napravimo usokro zajedničku veliku biznis konferenciju u Nišu, jer mi hoćemo da naši putevi budu i te kako prohodni za Albance kao što i danas imamo preko 80 odsto popunjenosti našeg aviona za Njujork, upravo zahvaljujući brojnim Albancima koji lete iz Njujorka za Beograd i iz Beograda za Njujork“, kazao je Vučić.

Bilo je i pitanja o aktuelnom trenutku Evrope, Bregzitu i činjenici da je važna članica Velika Britanija Evropskoj uniji rekla "ne", ali evropski zvaničnici aspirantima sa Balkana ovom prilikom nisu ostavili mogućnost za sumnju u evropsku budućnost.

Miroslav Lajčak je odgovorio na ovo pitanje, iako kako je rekao - nije bilo namenjeno njemu.

“Pitanje nije bilo za mene, ali želim jasno da kažem: Ujedinjeno Kraljevstvo možda jeste na izlaznim vratima, ali ima u Evropskoj uniji još zagovornika proširenja. Jedan od top prioriteta predsedavanja Slovačke upravo je proširenje Evropske unije. To je najbolji način za transformaciju i stabilizaciju naših suseda. Drago mi je da smo otvaranjem važnih poglavlja sa Srbijom poslali moćan signal regionu Zapadnog Balkana”, zaključio je Lajčak.

Posao tek predstoji

Napredak u pregovorima u celini zavisiće od napretka u oblastima na koje se odnose ova dva poglavlja, što praktično znači da ako se u njima ne bude dovoljno napredovalo, mogu biti zaustavljeni i pregovori o drugim poglavljima.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić izjavila je još pre dve i po godine, nakon prve Međuvladine konferencije, odnosno, otvaranja pristupnih pregovora između Srbije i Evropske unije, da će vreme potrebno da Srbija postane punopravna članica EU odrediti poglavlje 35 o Kosovu i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava.

I ovoga puta ona podseće da se u tom pogledu u Briselu ništa nije promenilo.

“Bez ispunjavanja onoga što su uslovi u ovim poglavljima neće biti moguće da se završi pregovarački proces sa Evropskom unijom”, kaže Bobić.

Ona za RSE podseća da je izuzetno teško ispuniti kriterijume za zatvaranje poglavlja 23 i 24, ali da će EU pratiti ne samo usklađivanje zakona, nego i implementaciju. OPŠIRNIJE.

 • 16x9 Image

  Milan Nešić

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92 gde je učestvovao u pripremanju informativne emisije u koprodukciji sa srpskom redakcijom BBC-a Svet u 2. Uređivao i vodio vesti na sat, Jutarnji dnevnik, Dnevnik i Svet u 5. Pripremao priloge za program TV B92.

 • 16x9 Image

  Zoran Glavonjić

  Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

 • 16x9 Image

  Branka Trivić

  Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Na Radiju Slobodna Evropa radi od 1993. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG