Dostupni linkovi

Otvoren teniski kompleks u Banjaluci za turnir porodice Đoković


Na otvaranju teniskog kompleksa bili su i članovi porodice Đoković, predsjednik RS Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (svi u prvom redu), Banjaluka, 12. april 2023.
Na otvaranju teniskog kompleksa bili su i članovi porodice Đoković, predsjednik RS Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (svi u prvom redu), Banjaluka, 12. april 2023.

U Banjaluci je u srijedu naveče 12. aprila otvoren novosagrađeni teniski kompleks na kojem će biti održan turnir u organizaciji porodice Novaka Đokovića.

Turnir pod nazivom "Srpska open" na novosagrađenom kompleksu biće održan od 16. do 23. aprila.

Ranijih godina turnir je održavan u Beogradu, pod nazivom "Serbia open", a ove godine je preseljen u Banjaluku, te preimenovan u "Srpska open".

Radi se o takmičenju iz serije ATP 250 (četvrti rang svjetskih teniskih takmičenja, na kojima pobjednik dobija 250 bodova na rang listi najboljih tenisera).

U gradnju teniskog kompleksa Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i Grad Banjaluka, uložili su, prema posljednjim zvaničnim podacima, oko 30 miliona maraka (više od 15 miliona evra).

Jedan od terena teniskog kompleksa
Jedan od terena teniskog kompleksa

Teniski kompleks važeću građevinsku dozvolu dobio je prije nekoliko dana a sagrađen je u rekordnom roku i uz krivične prijave.

Policija je krajem marta izvršila pretrese u gradskoj upravi Grada Banjaluka, po krivičnim prijavama za zloupotrebu službenog položaja protiv gradonačelnika Draška Stanivukovića i premijera RS Radovana Viškovića.

Viškovića i Stanivukovića je 9. februara prijavio poslanik u Narodnoj skupštini RS, Nebojša Vukanović, optuživši ih za nenamjensko trošenje budžetskih sredstava za izgradnju teniskog terena.

Iz Republičkog javnog tužilaštva RS nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE), da li je, nakon pretresa, formiran predmet.

Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovini (BiH) podnio je početkom februara prijavu protiv Grada Banjaluka i Vlade RS jer je novac za gradnju terena dodijeljen Teniskom savezu RS u vidu granta.

Time je, kako se navodi izbjegnut zakonom propisani postupak raspisivanja tendera za gradnju teniskog kompleksa.

"Teniski savez bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uslovima i po cijenama koje nisu transparentne, iako se Zakon o javnim nabavkama mora primjenjivati i za ugovore koji se subvencionišu javnim novcem sa više od 50 posto", naveli su u Transparency-ju u prijavi Agenciji za javne nabavke BiH.

Gledalište u teniskom kompleksu.
Gledalište u teniskom kompleksu.

Draško Milinović, predsjednik Teniskog saveza RS izjavio je kako "nije zaobiđen Zakon o javnim nabavkama prilikom izgradnje teniskog terena", nego da se "ne primjenjuje na Teniski savez RS".

Takođe, optužbe su uslijedile i na račun gradnje koja je počela u novembru, a građevinska dozvola – i to samo za pripremne radove –izdata je tek 20. januara.

Takođe, regulacioni plan na toj lokaciji predviđao je izgradnju kongresne dvorane.

Šta o gradnji kaže gradonačelnik i porodica Đoković?

Komentarišući izgradnju teniskog terena, banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković izjavio je za RSE početkom februara kako "morate biti hrabri, da radite i one poteze koji su na ivici pravnih normativa, ali su u skladu sa njima i moralno ispravni".

Izgradnju terena i dolazak ATP turnira u Banjaluku Stanivuković je ocijenio kao "nacionalni interes".

Sa otvaranja kompleksa u Banjaluci, 12. aprila 2023.
Sa otvaranja kompleksa u Banjaluci, 12. aprila 2023.

Đorđe Đoković, brat Novaka Đokovića i direktor turnira "Srpska open", u nekoliko navrata je obišao kompleks u izgradnji.

Održao je i konferenciju za novinare, ali nije komentarisao krivične prijave, ni nepostojanje građevinske dozvole za gradnju.

"Što se nas tiče, mi smo organizatori teniskog turnira, mi se ne bavimo građevinskim dozvolama ni politikom", izjavio je Đorđe Đoković, 7. marta na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Đorđe Đoković je početkom novembra u Banjaluci osnovao preduzeće "Legacy International", na čijem je čelu.

On je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

XS
SM
MD
LG