Dostupni linkovi

Krivične prijave zbog izgradnje terena za turnir porodice Đoković u Banjaluci


Teren sa tribinama se gradi već više od dva mjeseca, iako je dozvola za pripremne radove izdata tek 20. januara
Teren sa tribinama se gradi već više od dva mjeseca, iako je dozvola za pripremne radove izdata tek 20. januara

Nebojša Vukanović, poslanik opozicionog Pokreta za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske, podnio je u četvrtak 9. februara krivičnu prijavu protiv Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke i Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS.

Navodi da ih je prijavio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog nesavjesnog rada u službi, nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava i zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja – vezanih za izgradnju teniskog terena u Banjaluci za potrebe turnira Serbia Open, koji bi trebalo da bude održan u aprilu.

Turnir koji je 2009. godine pokrenula porodica Novaka Đokovića, najboljeg tenisera svijeta, ove godine će se umjesto u Beogradu, održati u Banjaluci, dok se Teniski centar "Novak" renovira.

Grad Banjaluka i entitetska Vlada zajedno finansiraju projekat, a sredstva su prebačena Teniskom savezu RS, koji bira izvođača mimo postupka javne nabavke, iako se radi o javnom novcu.

Banjaluka je prvobitno trebalo da obezbijedi pet miliona KM (oko 2,5 miliona evra) za projekat, preko granta Teniskom savezu, a Vlada RS 10 miliona KM(oko pet miliona evra).

Prema novim planovima, grad bi trebalo preko kredita da obezbijedi još 10 miliona KM (oko pet miliona evra).

"Krivično djelo je da se gradi, prije svega, bez građevinske dozvole, gradi se bez regulacionog plana, i prebacuju se novci – grad Banja Luka, sad vidimo, je stopostotni investitor, a gradi se preko Teniskog saveza RS", rekao je Vukanović novinarima.

On je rekao da "nigdje nije vidio odluku kako je izabran ponuđač", te da je zahtjev za građevinskom dozvolom podnesen nakon početka radova.

"Ako je odobreno tih pet miliona, niko nije rekao da se ti novci prebacuju na račun Teniskog saveza pa da on raspolaže. Ako je grad Banja Luka investitor, što u suštini jeste, onda grad Banja Luka treba da poštuje zakone i troši novac u skladu sa zakonom", naglasio je Vukanović.

Stanivuković: Nema krivične odgovornosti

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, na konferenciji za novinare je poručio da krivična odgovornost ne postoji, te da se radi o "paušalnim tvrdnjama" Vukanovića.

"Usvojena je u budžetu stavka – grant Teniskom savezu. Imate na desetine grantova različitim ustanovama, udruženjima i institucijama. To ima svaki budžet ovog svijeta", istakao je Stanivuković.

Dodaje da je Skupština Grada usvojila tu odluku.

Rekao je da je Banjaluka povećala svoje učešće u projektu sa pet na 15 miliona KM, kako je naveo, "jer sva infrastruktura ostaje nama".

Pojašnjava i da će okolna infrastruktura terena, koji se nalazi u neposrednoj blizini gradskog parka, biti obnovljena.

Turnir iz serije ATP 250, za čije potrebe se gradi teren sa tribinama (na slici) bi trebalo samo jednu godinu da se održava u Banjaluci, nakon čega se seli nazad u Beograd.
Turnir iz serije ATP 250, za čije potrebe se gradi teren sa tribinama (na slici) bi trebalo samo jednu godinu da se održava u Banjaluci, nakon čega se seli nazad u Beograd.

Prema njegovom proračunu, sve će ukupno vrijediti oko 23 miliona KM (oko 11,5 miliona evra), što je povećanje sa prvobitno procijenjenih 15 miliona KM (7,5 miliona evra).

"U skladu je sa regulacionim planom – on previđa kongresnu dvoranu, mi radimo sportsku. Čini se kao da ne – ali dali smo privremenu dozvolu na pet godina, što je rok da se prilagodi regulacioni plan, onog trenutka kada dvorana bude kompletno završena", rekao je Stanivuković.

Rekao je da je najbrži mogući način da se sve završi, zbog ekstremno kratkih rokova, grant Teniskom savezu koji, prema njemu, "traži najpovoljnije ponuđače".

Najavio je da će u ponedjeljak, 13. februara, u gradskoj upravi biti prezentovan izgled dvorane i okolnog prostora.

Izgradnja centralnog terena sa tribinama za 6.000 gledalaca je počela prije više od dva mjeseca, iako je građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova izdata tek 20. januara.

Prema važećim zakonima, gradnja ne smije početi bez pribavljenih potrebnih dozvola.

XS
SM
MD
LG