Dostupni linkovi

Tko će riješiti pitanje otpada u Hrvatskoj – opozicija ili penali?


Odlagalište otpada, ilustrativna fotografija
Odlagalište otpada, ilustrativna fotografija

Hrvatska nije riješila problem zbrinjavanja otpada i i njeni građani će vjerojatno morati plaćati penale Europskoj uniji. Hoće li politizacija pitanja otpada riješiti taj problem, ili će ga riješiti velike kazne?

Zagreb ima problem na svim razinama, od prikupljanja otpada s kojim se kasni, do odlaganja otpada na odlagalištu Jakuševec koje je trebalo biti zatvoreno pred sedam godina, pa pred četiri godine, pa pred godinu, a sada će ipak raditi još deset godina. Požari na njemu su učestali, a posljednji je bio koncem srpnja.

Problem se ne rješava, tvrdi za Radio Slobodna Europa (RSE) gradski vijećnik sa liste "Zagreb je naš" Tomislav Tomašević, zbog nekompetencije nadležnih i zbog materijalnih interesa.

"S jedne strane imate podatak da se u zadnjih pet godina promijenilo čak direktora komunalnog poduzeća 'Čistoća', i to već pokazuje kakvo je u stvari 'glavinjanje' gradske uprave. Drugi razlog je interes, s obzirom da postoji nekoliko privatnih poduzeća koja se bave otpadom, a posluju sa gradom Zagrebom. Tu se govori o desecima, pa i stotinama milijuna kuna i sigurno da je onda određenim skupinama u interesu da ne dođe do jednog uređenog sustava", tvrdi Tomašević.

On kaže da se problem neće riješiti dok grad vodi Milan Bandić sa svojom ekipom, ali da i aktivizam i politička akcija "odozdo" imaju rezultate – uspjeli su spriječiti izgradnju spalionice otpada u Zagrebu.

Država ne reagira

Oporbeni socijaldemokrati u Splitu zatražili su tematsku sjednicu Gradskog vijeća o odlagalištu Karepovac, kao i detaljni izvještaj HDZ-ovog (Hrvatska demokratska zajednica) gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, nakon što je šest osoba uhapšeno zbog ilegalnog odlaganja građevinskog otpada, o tome je li odlagan i kancerogeni azbest i koje su opasnosti po život i zdravlje Splićana.

To za RSE kaže prvi čovjek SDP-a (Socijaldemokratska partija) u Splitu Goran Kotur.

"Međutim, gradonačelnik nije pripremio materijale za sjednicu, čime je pokazao neodgovornost, bahatost, aroganciju i nebrigu za Splićanke i Splićane. Možemo reći da je stavio Split na 'ignore', te zbog toga SDP traži njegovu ostavku", izjavio je Kotur.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Rijeci građani već godinama upozoravaju na nesnosan smrad sa odlagališta Marišćina. Otpad se ne odvaja, a osim smrada sumporovodika udruge građana upozoravaju i na lebdeće čestice. Država mjesecima ne reagira, a u srijedu je i pučka pravobraniteljica zatražila očitovanje resornog ministarstva.

Ljudi iz Ureda pučke pravobraniteljice obišli su i odlagalište Kaštijun pored Pule, koje je gorjelo i smrdilo početkom rujna. Kažu da je stanje podjednako loše.

"Nerješavanje problema otpada od strane lokalnih i državnih vlasti dugi niz godina dovelo je do ove situacije i probijanja svih rokova koje je oko zbrinjavanja otpada postavila Europska unija. Sada nam je dogorjelo do noktiju", kaže za RSE bivša ministrica zaštite okoliša, Mirela Holy.

Ona snažno podupire građanski i politički angažman za ekološko zbrinjavanje otpada, ali misli da će problem biti riješen na drugi način – kaznama zbog probijanja europskih rokova.

"Ja se bojim, sudeći prema reakcijama nekih drugih europskih država, da to neće postati pravo pitanje sve dok ne počnemo plaćati penale poput Italije ili Mađarske. Stvari se nisu popravljale ni rješavale dok te države nisu počele plaćati kazne. S obzirom da te kazne na kraju plaćaju građani kroz poreze i kroz različita davanja, e onda pretpostavljam da će se početi ozbiljnije rješavati ove probleme", kaže Mirela Holy koja je nakon ministarske karijere pokušala osnovati stranku zelene ljevice "Orah", a nedavno se vratila u SDP gdje vodi njihov Savjet za zeleni razvoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG