Dostupni linkovi

Magazinović: Spriječiti da nuklearni otpad završi u našem dvorištu


Radi se o izrazito trusnom području koje obiluje podzemnim vodama, a u slivu Une se nalazi devet opština sa oko 230.000 stanovnika
Radi se o izrazito trusnom području koje obiluje podzemnim vodama, a u slivu Une se nalazi devet opština sa oko 230.000 stanovnika

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik „Zelenog kluba“ Saša Magazinović, govoreći o namjeri Republike Hrvatske da gradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u blizini granice s BiH, kazao je kako je potrebno demonstrirati jedinstvo i zajedničkim snagama učiniti konkretne korake kako bi se spriječilo da nuklearni otpad završi u "našem dvorištu".

On je u razgovoru za agenciju Fena napomenuo da bi se krajem mjeseca trebale sastati delegacije Republike Hrvatske i Republike Slovenije da razgovaraju o odlaganju nuklearnog i radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško.

Pročitajte i ovo:

Magazinović je naveo da je praksa svugdje u Evropi, gdje god je to moguće, da se odlagalište pravi na mjestu nastanka otpada, ne samo radi troškova transporta nego i zato što je ta sredina već pripremljena, postoji infrastruktura i slično.

"Zašto je Hrvatska odlučila da otpad skladišti u našem dvorištu? Zato što smatraju da će im to biti jeftinije i zato što je to bila jedina „nebranjena lokacija“ u Hrvatskom saboru, zato što nema dovoljno politički uticajnih ljudi koji žive na tom području. To ne treba da bude naš problem, osim u slučaju kada je ta lokacija gotovo sa tri strane okružena teritorijom BiH i kada se negativan efekat uglavnom odnosi na BiH", smatra Magazinović.

On ističe da, ne samo da je lokacija u neposrednoj blizini užeg jezgra općine Novi Grad, nego je to na svega par stotina metara od rijeke Une, od područja gdje se crpi voda za vodosnabdijevanje stanovištva u BiH, „što je nedopustivo za nas“.

Napomenuo je da je više od 200.000 građana BiH u najužem pojasu koji bi mogao biti izložen negativnom uticaju, ukoliko se namjera Republike Hrvatske realizira.

Saša Magazinović
Saša Magazinović

"Ono čega se pribojavam, a to je ovlaš spomenuto i u nekim dokumentima koji su zvanični dokumenti unutar Republike Hrvatske, da ovo ne bi bilo samo odlagalište otpada iz Krškog, otpada koji Hrvatska mora po osnovu korištenja ove centrale skladištiti, nego bi se ovo moglo pretvoriti u odlagalište evropskog nuklearnog otpada. Jer u nekim od dokumenata u Republici Hrvatsko koji su se pojavili, stoji čak da bi ovo mogao biti finansijski isplativ projekat baš u ovom pravcu", naveo je Magazinović.

Po njegovim riječima, ono što je pozitivno u ovoj čitavoj priči, koja je prilično negativna, jeste to da su parlamenti na svim nivoima u BiH – državni, oba entitetska, pa čak i Skupština opštine Novi Grad i Skupština Unsko-sanskog kantona, usvojili jedinstvene stavove protivljenja koji su u ovim predstavničkim tijelima usvojeni jednoglasno.

Magazinović ističe da nema ni jedne stranke, ni jednog pojedinca koji ima drugačiji stav osim protivljenja namjeri Republike Hrvatske da taj nuklearni i radioaktivni otpad skladišti u našem dvorištu.

Podsjeća da je slično u martu uradilo i Predsjedništvo BiH, koje je također u ovom slučaju bilo jedinstveno i donijelo niz zaključaka koji su na tragu onih koje su usvojili parlamenti.

"Ono što bi sada trebalo biti logično je da demonstriramo to jedinstvo i zajedničkim snagama učinimo konkretne korake kako bi spriječili da nuklearni otpad završi u našem dvorištu. Na žalost, osim parlamentaraca okupljenih u „Zelenom klubu“, malo ko i malo koja institucija se ovim bavi. Da je to tako najbolje govori činjenica da su predstavnici institucija države BiH u zadnjih šest-sedam mjeseci imali niz susreta s predstavnicima institucija Republike Hrvatske i Slovenije, pa i EU, čak i na predsjedničkom nivou, a ova tema nije stavljena na sto", tvrdi Magazinović.

Podsjetio je da su na međunarodnoj konferenciji koju je krajem marta u Sarajevu o ovoj temi organizirao „Zeleni klub“ prisustvovali i neki načelnici iz Republike Hrvatske i saborski zastupnici, „koji su nas podržali u našem stavu, što nam je dodatni podstrek i potvrda našeg ispravnog stava“.

"Sama činjenica da će se desiti sastanak između predstavnika Slovenije i Hrvatske govori u prilog našem stavu da su i u Hrvatskoj svjesni da ovo što rade ne ispunjava standarde koji su, između ostaloga, propisani i međunarodnim aktima. Ovo je više nego dobra prilika da konačno Predsjedništvo BiH ponese ovu inicijativu, da proba obezbijediti sinergiju svih nas koji smo zainteresirani da se ovo pitanje riješi, ali za početak da se Predsjedništvo aktivira. Ne mogu da razumijem koji je razlog da svoje zaključke od prije šest mjeseci ne provedu", kazao je Magazinović u razgovoru za Fena agenciju.

NE nuklearnom otpadu Hrvatske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

XS
SM
MD
LG