Dostupni linkovi

Nova vrsta orhideje: U sredini sjedi 'mali đavo', na laticama ima kandže


Orhideja
Orhideja

Piše: LiveScience

Kolumbijski naučnici otkrili su novu vrstu cvijeta orhideja u udaljenoj planinskoj šumi. Mala orhideja razlikuje se od drugih po tome što u sredini ima ljubičasti dodatak koji izgleda poput malog đavola koji sjedi.

Ova vrsta je vrlo ugrožena i nazvana je Telipogon diabolicus. Kao da mali đavo na cvijetu nije dovoljno prijeteći na kraju svake latice imaju kandže koje su jedinstvene i nisu viđene niti na jednom srodnom cvijetu. Pronađena je na jugu Kolumbije i samo u 30 primjeraka.

Cvijet pripada orhidejama zbog drugih karakteristika. Jedna ima oblik majmuna, a druga ptice. Iako je ovo samo slučajnost, ima dosta primjera gdje orhideje zaista izgledaju poput insekata što nije slučajnost. "Pčela orhideja" izgleda kao neka ovog insekta kako bi privukla mužjake koji se žele pariti, da je opraše.

Orhideje žive u vrlo ograničenom rasponu i zbog toga su jedna od najraznolikijih u porodici cvjetnica.

"U posljednjem katalogu kolumbijskih biljaka vidjet ćete 3.600 orhideja. Nema sumnje da postoji stotine vrsta koje još nisu otkrivene", napisali su urednici novine PhotoKeys.

Nov vrsta se lako može zamijeniti s drugom vrstom bliskom orhidejama, ali su drugačije po veličini i bojama, te niti jedna druga nema kandže na laticama.

XS
SM
MD
LG