Dostupni linkovi

Otkrivena nova vrsta dinosaurusa


Ilustrativna fotografija

Novi dinosaurus iz porodice triceraptorsa identifikovan je na osnovu 200 fosilizovanih kostiju otkivenih u Kanadi, javili su paleontolozi.

Novi primjerak rogatog dinosaurusa, sa krestom na glavi, nazvan je vendiceratops u čast naučnice Vendi Slobode koja je pronašla njegov fosil u provinciji Alberta.

Prema pisanju časopisa Plos One, ovaj biljojed, koji je živio pre 79 miliona godina, bio je pravi div - težak više od jedne tone i dug šest metara.

Pre samo mjesec dana identifikovan je još jedan dinosaurus iz porodice triceratopsa. Riječ je o regaliceratopsu čiji je fosil otkriven pre desetak godina na istom kanadskom lokalitetu.

Tim Vendi Slobode otkrio je 2011. oko 200 kostiju na jugu Alberte, u blizini američke granice. Paleontolozi procenjuju da su pripadale trima odraslim jedinkama i jednom mladuncu vendiceratopsa.

"Pronašli smo dijelove tijela, šapa i nogu. Imamo, takodje, i delove lobanja što nam je omogućilo da dobijemo dobar opis ove nove vrste dinosaurusa", objasnio je Majkl Rajan sa Prirodnjačkog muzeja u Klivlendu.

"Ono što je interesantno u vezi sa vendiceratopsima je da je to jedan od najstarijih rogatih dinosaurusa Sjeverne Amerike", dodao je on.

Tačan oblik njegove glave i njuške još uvek nije precizno definisan, jer su pronadjeni dijelovi kostiju previše sitni i nekompletni, ali se ipak može zaključiti da je imao više rogova.

Vendiceratops je u srodstvu sa sinoceratopsom, pronadjenom u Aziji, s kojim je sličan po veličini i izgledu.

Vendi Sloboda je poznati kanadski "lovac na fosile". U poslednjih 30 godina, pronašla je na stotine značajnih fosila.

"Vendi ima šesto čulo kada je reč o pronalaženju interesantnih fosila. Ona je svakako jedan od najboljih lovaca na dinosauruse u svetu", rekao je Dejvid Evans sa Kraljevskog paleontološkog muzeja u Torontu, dodavši da je po njoj nazvana i jedna ptica mesožderka, otkrivena pre nekoliko godina - barrosopus slobodai.

XS
SM
MD
LG