Dostupni linkovi

Ni vanzemaljci ni supernova: Otkriven izvor misterioznih signala iz dubokog svemira


Ilustrativna fotografija

Ipak, od tog vremena signal je uhvaćen samo 17 puta što predstavlja otežavajuću okolnost kada se želi odrediti njegov izvor. Svaki od 17 detektovanih signala trajao je nekoliko milisekundi uz emitovanje energije koju naše Sunce proizvede u 10.000 godina.

Stručnjaci nisu sigurni šta je njihov uzrok. Od spekulativnog nadanja da je riječ o vanzemaljskoj civilizaciji pa do sudara zvijezda, na stolu su mnoge neobične opcije. Da bi se došlo do prave prirode signala, prvo je bilo potrebo odrediti udaljenost nepoznatog izvora.

Koristeći australski teleskop Parkes koji je pronašao "odjek" signala, te uz pomoć 8,2-metarskog teleskopa Subaru na Havajima, naučnici su zaključili da se izvor nalazi na oko šest milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, u eliptičnoj galaksiji za koju se smatra da je izuzetno stara.

Astronom Evan Keane sa britanske opservatorije Jodrell Bank posljednji put je detektovao signal 18. aprila 2015. godine.

On ne vjeruje da je signal trag vanzemaljske civilizacije, a šanse polaže u sudar dvije neutronske zvijezde koje su prije kataklizme činile binarsni sistem orbitirajući jedna oko druge. Također, Keane isključuje mogućnost eksplozije supernove.

XS
SM
MD
LG