Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkriće: Ljudsko srce počinje raditi u 16. danu nakon začeća


Fetus, ilustrativna fotografija

Naša srca će tokom prosječnog života otkucati tri milijarde puta, ali do danas nije najjasnije kako proces njegovog rada zapravo počinje. Ranije studije ukazivale su na to da pumpa krvi počinje raditi 21. dana života, ali čini se da nismo bili u pravu javlja agencija Reuters.

Naučnici sa Univerziteta Oxford došli su do zaključka da srce embrija počinje kucati 16 dana nakon začeća. Posmatrati početak funkcionisanja kardiovaskularnog sistema embrija zahtjevan je i komplikovan posao, tako da se za izučavanje koriste začeća miševa.

Stručnjaci su do sada smatrali da embrij miševa počinje pumpati krv osmog dana nakon začeća, što odgovara čovjekovom embriju starom 21 dan, u kojem primitivno srce ima oblik cijevi.

Ipak, najpreciznije istraživanje razvoja mišijeg srca pokazalo je da pumpa počinje raditi već sedmog dana, što odgovara 16. danu razvoja ljudskog embrija. U tom stadiju razvoja u embriju se razvija tzv. srčani srp.

"Otkrivanjem detalja o ranoj fazi razvoja srca mi možemo shvatiti kako se stvaraju srčani problemi, a to nas približava spoznaji načina sprečavanja njihovog nastanka još tokom trudnoće", objasnio je Paul Riley sa Oxforda.

Kako bi registrovali rad srca u tako malom tijelu naučnici su pratili kretanje molekula kalcija koji igra važnu ulogu u biohemiji miševa, čovjeka, ali i većine drugih bića na planeti. Konkretno, jon kalcija igra ključnu ulogu u radu mišića srca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG