Dostupni linkovi

Otkriven novi lijek protiv gojaznosti


Ilustracija
Ilustracija
Novi lijek bi mogao pomoći gojaznim osobama da izgube desetinu svoje kilaže u jednom mjesecu. Lijek djeluje tako što ne dozvoljava dotok krvi do masnih tkiva i tako sagorijeva masti. Ovu studiju je proveo tim naučnika sa Univerziteta u Texasu.

Testiranja su rađena na gojaznim rhesus majmunima i oni su gubili u prosjeku 11 posto ukupne kilaže nakon četiri sedmice probnog testiranja. Također im se smanjio index tjelesne težine i obim struka za razliku od ostalih majmuna koji nisu dobijali ovaj lijek.

Jedna od naučnica, profesorica Renata Pasqualini je sretna zbog početnih rezultata.

"Razvoj ovog lijeka će nam omogućiti da se borimo sa problemom gojaznosti. Ovo je revolucionarni lijek jer ne pokušava riješiti problem apetita i spriječiti apsorpciju masti, nego sagorijeva masti jer ne dozvoljava krvnu opskrbu", objašnjava doktorica Pasqualini, prenosi Telegraph.

Ukoliko im se spriječi protok krvi, masne ćelije bivaju dio procesa sagorijevanja. Naučnici se slažu da je gojaznost najveći faktor razvijanja karcinoma, veći čak i od pušenja.

Uz korištenje istog lijeka, miševi koji su bili dio eksperimenta su izgubili trećinu svoje kilaže. Za ovaj lijek predviđaju da će spriječiti stvaranje dijabetesa tipa 2, koji se stvara jer metabolizam gojaznih osoba razvija odbojnost prema inzulinu.

Za sada nisu poznate nus-pojave, ali se vjeruje da će istraživanja otkriti ukoliko postoje. Rezultati testiranja se mogu pronaći u žurnalu Science Translational Medicine.
XS
SM
MD
LG