Dostupni linkovi

Otac Elme Đušinac: Vratite nam dete, nije kriva


Elmina nana Ismeta i otac Bećir

Elma Đušinac (21) iz Mitrovice uhapšena je u Kalesiji u sredu 25. novembra zbog sumnje u povezanost sa terorizmom, te da je predstavljala moguću pretnju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsili su je zajedno sa njenim suprugom Enesom Mešićem koji je nedugo posle hapšenja pušten na slobodu. On je bio u grupi lica koja su privedena 3. septembra 2014. u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", a koja se dovode u vezu sa terorizmom.

Elmina porodica iz Bošnjačke mahale u Severnoj Mitrovici šokirana je onim šta ih je zateklo.

"Poznavajući je dobro i kako smo je vaspitavali, ona nije uradila ništa od toga što joj se pripisuje", kaže kroz plač Ismeta, Elmina nana.

"Šta se tamo desilo, sa mužem, kako ju je on okrenuo na svoju stranu, to ne znam", ističe naša sagovornica.

Nakon hapšenja, Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine izrekla je Elmi Đušinac meru proterivanja uz zabranu ulaska na teritoriju BiH u trajanju od pet godina.

Njena porodica je o svemu ovome saznala putem medija. Otac, majka, nana, te sestra i dva brata, ubeđeni su da je Elma nevina, i da je sigurno bila pod pritiskom i pretnjama drugih.

Bećir, Elmin otac
Bećir, Elmin otac

"Ne mogu da verujem da je ona to uradila. Ona ne sme petardu da drži u ruci. Plašljiva je. Ako je vidim, prvo što ću joj reći je - ako je odredila taj put, onda neka sve nas u kući, porodicu, digne u vazduh, pa neka joj se prepiše da je nešto uradila... ako je krenula tim putem, ali ne verujem", kaže za RSE Bećir, njen otac.

Elmina mama od plača nema snage da govori.

Elma Đušinac je studirala nemački jezik na Univerzitetu u Prištini. Uprkos protivljenju porodice, početkom godine je odlučila da nosi maramu na glavi.

Prema rečima njenog oca, Bećira, Elma je 9. februara 2015. pobegla za Bosnu i Hercegovinu da bi se udala za Enesa Mešića, pošto je otac odbio da primi prosce iz BiH koji su planirali da dođu.

Elma je Enesa upoznala preko Facebooka. Nakon petodnevnog dopisivanja, otišla je ka njemu.

"Rekao sam joj da završi tu školu jer će udaja da joj izađe na nos, i da sam zbog nje uzeo kredit. Ućutala se. Nakon dva dana kada sam došao kući, vidim svi namršteni. Niko ništa ne priča. Ulazim u sobu gde imamo internet, nema Elme. Odem u kupatilo, nema Elme. Kad sam ih pitao gde je Elma, rekli su mi da je pobegla. Tog trenutka, kao da mi je kuća pala na glavu", kaže Bećir, inače zaposlenik u mitrovačkom Vodovodu.

Odmah je slučaj prijavio policiji u južnom delu Mitrovice. Rekli su mu da ništa ne mogu poduzeti dok ne prođu 24 sata. Obratio se kosovskoj policiji i u Severnoj Mitrovici - poručili su isto.

Slučaj je policiji prijavio i Bećirov brat u Novom Pazaru.

"Oko 1.00 sat ujutru, pozvala me policija sa srpsko-bosanske granice i rekli su mi da mi je ćerka na granici. Zamolio sam ih da je zadrže dok ne dođem. Rekli su da ne mogu, zato što je izjavila da se dobrovoljno udaje i da je punoletna", navodi Bećir za RSE.

Elma se sutradan javila kazavši da se udala za jednog momka i da je u Cazinu. Otac više nije želeo da čuje o njoj.

"Ko god mi je čestitao, ja sam rekao 'nemoj da mi čestitaš, bolje mi izjavi saučešće' ", reči su Bećira.

Njegovu ćerku je u Novom Pazaru, prema rečima oca, sačekao svekar, koji ju je potom dovezao u BiH.

Elmin otac se čudi kako u tom slučaju svekar nije reagovao kada je primetio da je policija ispituje.

"Pitao sam policiju da li poznaje tog čoveka, jer je on za mene nepoznat. Rekli su mi ona je punoletna i da joj ništa ne mogu", navodi Bećir.

Ipak, otac i majka su odlučili da je posete 28. aprila. Hteli su da vide gde je, budući da se često selila. Našli su je u mjestu Rainci Gornji, Kalesija. Pored marame na glavi, primerili su da je Elma pokrila celo lice.

Bećir Elminog muža opisuje kao osobu sa bradom i kratkim pantalonama.

"Ona se tada lepo ponašala, i on (zet) se lepo ponašao. Rekla je da dobro živi. Normalno su nas dočekali. On, ima, kaže, oca u Austriji koji tamo radi i koji ih izdržava. Ja ga nisam video. Upoznao sam mu i majku, koja je skromna i fina žena", navodi Bećir.

Dodaje da je malo razgovarao sa zetom jer je, uglavnom, gledao u laptop.

Ismeta, Elmina nana
Ismeta, Elmina nana

U međuvremenu, Elma Đušinac je u avgustu posetila porodicu da bi izvadila pasoš Srbije koji joj je, ističe Bećir, navodno trebao za venčanje.

Pored srpskih papira, imala je i kosovska dokumenta, ali ih nije mogla da koristi zbog toga što ih vlasti Bosne i Hercegovine ne priznaju.

"U avgustu nas je zvala i rekla nam je da mora da napusti Bosnu jer je dobila zabranu boravka od tri meseca, jer je, prema njenim rečima, ušla ilegalno. Rekla nam je da joj je potreban srpski pasoš radi venčanja. Mesec dana je bila u Novom Pazaru, dve nedelje kod nas. Međutim, nije čekala da prođu tri meseca, nego je odavde krenula mesec i po dana ranije", kaže Bećir koji, ipak, veruje da postoji mnogo toga što porodica ne zna.

"Ali, delovala je nervozno. Samo se tresla na telefon. Da li se ona dopisivala sa njim, da li joj je rekao da mora da krene, to samo ona zna. Krenula je iz Mitrovice za Novi Pazar, gde ju je sačekao stric, i sutradan je krenula za Beograd, a posle je sa pašošem, kojeg je dobila, krenula za Bosnu. Kako je ušla u Bosnu, ja ne znam", kaže Elmin otac.

"Rekao sam joj da ostane, da ne žuri. Rekla je da mora da krene", dodaje Bećir.

Elmina kuća u Bošnjačkoj mahali, Severna Mitrovica
Elmina kuća u Bošnjačkoj mahali, Severna Mitrovica

Komunikaciju sa njom su održavali preko interneta, ali jednog dana nije odgovarala. To je bio dan kada je uhapšena. Ostali su zatečeni.

Bećir je preko medija saznao da mu je zet, zapravo, išao u Siriju, ali nije uočio nikakve naznake da će ona to da uradi.

"Nisam mogao da primetim. Šta su sada oni planirali, to ne znam. Da sam znao, sprečio bih sve, pa makar je i vezao", poručuje Bećir.

Profesor iz gimnazije u Mitrovici, Dželjalj Hama, ističe da je Elma Đušinac bila najbolji učenik u generaciji u nastavi na bosanskom jeziku.

"Odudarala je i po vaspitanju, učenju, ali i ponašanju. Zaista je bila ponos za našu nastavu", kaže Hama za RSE.

Elmina porodica uz strepnju čeka na dalji razvoj situacije.

Otac, pak, poručuje da, ukoliko mu se ćerka vrati, više nikada neće otići za Bosnu.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG