Dostupni linkovi

Osvetlili obraz Kosovu


Rita Ora
Rita Ora

Džudistkinja Majljinda Keljmenti, svetska muzička zvezda Rita Ora, te film "Shok" trenutno su najbolji ambasadori Kosova u svetu, kaže Nimetulah Cahani, dugogodišnji novinar kosovskog javnog servisa i voditelj Jutarnjeg programa.

"Džudistkinja Majljinda Keljmendi apsolutni je svetski šampion u kategoriji do 52 kilograma. Titulu je u nekoliko navrata odbranila. Pre nedelju dana, na Master Meeting u Parizu, ponovo je osvojila zlato. Dirnula nas je intonacija naše himne, koja je podigla na noge preko 22.000 gledalaca", navodi Cahani.

Dodaje da je, pored nje, tu svakako i svetska muzička zvezda, poreklom iz Prištine, Rita Ora, koja je ujedno i počasni ambasador Republike Kosova i koja koristi svaku priliku da svetu ukaže gde je Kosovo.

Rita Sahatćiu Ora, 2015. godine je od predsednice Kosova, Atifete Jahjaga, dobila predsedničku medalju počasnog ambasadora.

"Ovo je izvan mojih očekivanja. Moji roditelji su došli u Veliku Britaniju u nadi da će njihova deca dobiti bolje obrazovanje. Zato je za mene obrazovanje važno u postizanju naših ciljeva. Odrasla sam u Velikoj Britaniji, zemlji koja mi je mnogo toga dala, ali posebno mesto u mom srcu zauzima moje rodno mesto, Kosovo", izjavila je tada Rita Ora.

(Rita Ora "Shine Ya Light", Youtube)


Rita je prvi put Kosovo svetu predstavila video spotom pesme "Shine Ya Light". Snimci Prištine, kosovska zastava, spomenik Newborna, samo su neki od prizora u spotu ove međunarodno poznate pevačice, koji je posvetila svojoj najvernijoj publici – Kosovarima.

Pored Rite Ore, ne treba zanemariti ni novu zvezda na muzičkom nebu, Dua Ljipa, iz Prištine, koja takođe svoju karijeru gradi u Velikoj Britaniji.

Trenutno, sve oči Kosova su uprte prema Los Anđelsu. Prvi put, u istoriji mlade države Kosova, crvenim tepihom, na dodeli Oskara, prošetaće i kosovski umetnici.

(Trailer filma "Shok", Youtube)


Kratkometražni film "Shok", u koprodukciji Kosova i Velike Britanije, takmiči se u kategoriji za najbolji kratkometražni igrani film. Film je snimljen u Prvom tunelu kod Mitrovice i u njemu igraju kosovski glumci. To je najveće dostignuće kosovske kinematografije do sada. Odkako se pojavila vest o plasmanu filma, tekstovi o "Shoku" neprestano kruže na socijalnim mrežama.

Kosovski producent filma, Ešref Durmiši, takođe glumac u filmu, prethodno je naveo da ekipa nije očekivala da će film izazvati ovoliki odjek, te dodaje da je ponosan što je postao deo istorije.

"Osećaj je izvanredan. Naročito zato što film govori o genocidu, koji su Srbi izvršili na Kosovu i o ratu kroz koji je prošao narod Kosova. Cela ekipa je bila presrećna kada smo dobili vest o nominaciji. Naša istorija će konačno biti prikazana celom svetu. Ovo je najveće dostignuće albanske kinematografije. Presrećan sam što sam deo istorije jer smo ovim ušli u istoriju. Ovo je prvi put da se film sa Kosova nominuje za Oskar. Nismo očekivali da ćemo otići ovoliko daleko, ali sada, kada već jesmo, onda su naša očekivanja velika. Na osnovu predviđanja, mi smo bili favorit u ovoj kategoriji. Očekujemo da ćemo doneti Oskar na Kosovu", ističe Durmiši.

Kako Nimetulah Cahani dodaje, iz ovoga se može zaključiti da su umetnost i sport najveći ambasadori jednog naroda i jedne nacije.

"Bez obzira što država nije pružala dovoljnu podršku svima njima, oni su svojim talentom osvetlili obraz Kosovu, predstavljaju pozitivnu stranu naše zemlje. Bez obzira na sve probleme, sa kojima se naša zemlja suočava, dobro je da imamo umetnike i sportiste koji nas drugačije predstavljaju u svetu", zaključuje Nimetulah Cahani.

XS
SM
MD
LG