Dostupni linkovi

Oštre osude skrnavljenja Jevrejskog groblja u Prištini


Fotogalerija: Oskrnavljeno Jevrejsko groblje u Prištini

Amra Zejneli

Jevrejsko groblje u Prištini oskrnavile su za sada nepoznate osobe, koje su po njemu nacrtale nacističke simbole.

Kosovska policija još nije identifikovala osumnjičene, a portparol policije Brahim Sadriu izjavio je za RSE da je istraga u toku.

“Policija Kosova je izašla na lice mesta i poduzela potrebne korake. Takođe je kontaktiran stručnjak Direktorijata za spomenike u Prištini. Istražioci vrše istragu kako bi se saznalo ko je počionioc ovog dela”, kazao je Sadriu.

Ovaj incident je izazvao mnoge reakcije, kako institucija Kosova, tako i međunarodnih zvaničnika.
Kosovski lideri zatražili od nadležnih institucija da se počinioci pronađu i primereno kazne.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je oštećenje ovog groblja čin koji je u potpunoj suprotnosti sa tradicionalnim vrednostima kosovskog naroda, koje neguju toleranciju i poštovanje prema mrtvima i svim spomenicima. Jahjaga je u saopštenju za javnost pozvala bezbednosne organe da uhvate počionioce kako bi se izveli pred lice pravde.

Premijer Kosova Hashim Thaçi takođe je osudio incident, ističući da je to napad na samu državu Kosovo, te da su ovakvi niski akti neprihvatljivi za Vladu kao i za sve institucije Kosova. Kosovski premijer je pozvao odgovorne organe da poduzmu sve mere kako bi se počionioci primerno kaznili.

Američka ambasada u Prištini bila je prva koja je reagovala i snažno osudila ovakav čin.

“Ovaj akt mržnje je uvreda ne samo porodicama onih koji su sahranjeni na tom groblju i jevrejskoj zajednici na Kosovu i šire, već je takođe i uvreda kosovskoj multietničkoj državi i društvu. Ovaj čin predstavlja prezir osnovnih normi tolerancije, suživota i poštovanja, i ne može biti tolerisan”, kaže se u saopštenju Američke ambasade.

Narušavanje dobrih odnosa

Ambasada je pozvala kosovske vlasti da temeljno istraže ovaj incident i da odgovorni izađu pred lice pravde.

Ogorčenje zbog skrnavljenja Jevrejskog groblja u Prištini izrazio je i oštro osudio incident i američki kongresmen Eliot Engel, inače i kopredsednik kongresne Grupe za albanska pitanja.

U saopštenju za medije kongresmen Engel je pozvao Vladu Kosova da kazni počionioce ovog čina na najoštriji način predviđen zakonom.

Leke Rezniqi, sekretar Udruženja kosovsko-izraelskog prijateljstva vandalski napad na Jevrejsko groblje smatra neprihvatljivim.

“Ovakva dela su neprihvatljiva, naročito kod nas uzimajući u obzir dobre i dugogodišnje odnose koje smo imali sa jevrejskom zajednicom na našim prostorima”, kaže Rezniqi.

I Florent Hajrizi, aktivista za ljudska prava, inače mediator u NVO Partners Kosova, ističe da Vlada Kosova treba da bude veoma “glasna” po ovom pitanju, zato što je upravo jevrejski narod dosta toga učinio za Kosovo.

“Ovakva dela ne doprinose nikome, pa ni Kosovu. Na groblju su nacrtani nacistički znakovi, a nacizam je osudio ceo svet. Ovo nije dobro za Kosovo i nikako nije u interesu Kosova. Vlada treba da poduzme konkretne korake kako bi se prevazišla ova loša situacija”, navodi Hajrizi.

Tokom Drugog svetskog rata, veliki broj Albanaca na Kosovu i u Albaniji krili su i štitili Jevreje. Među njima je bila i porodica Rezniqi sa Kosova, čiji članovi danas žive u Prištini. Ova porodica je poznata po zaštiti koju je pružila Jevrejima tokom nacističkog režima, a za to je dobila i priznanje od izraelske države.
XS
SM
MD
LG