Dostupni linkovi

Oštre osude negiranja zločina na tuzlanskoj Kapiji


Spomen ploča ubijenima na Kapiji, Tuzla
Spomen ploča ubijenima na Kapiji, Tuzla
Jugoslav Petrušić na Radio-televiziji Republike Srpske negirao je zločin na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. u kojem je ubijena 71 osoba, prosječne starosti 25 godina. Petrušić navodi da granata nije ispaljena, već da je podmetnut eksploziv. Ovaj prilog naišao je na osudu cjelokupne tuzlanske javnosti.

Petrušić u pomenutom prilogu na neljudski način prikazuje raskomadana tijela žrtava i prezentira svoja, kako ih on naziva, balistička tumačenja, vješto manipulirajući fotografijama s mjesta zločina.

Njegov nastup na RTRS-u oštro je osudilo Općinsko vijeće Tuzla.

„Ovakva politika RTRS-a, politika negiranja najtežih ratnih zločina velika je prijetnja budućnosti BiH. Negiranjem ratnih zločina i stajanjem uz ratne zločince pozivanje je na nove zločine u budućnosti", ocijenio je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Petrušić je u svojim izjavama na javnom emiteru RS-a išao tako daleko da je prozivao roditelje ubijene djece na Kapiji. Za Hilmu Bučuka, roditelja ubijene Lejle, bio je ovo povratak u svibanj 1995. godine:

„Evo čitav dan, jučer i danas, se čujem sa roditeljima - svi smo potreseni. Ovo je zaista još jedan način koji je neprimjeren i koji je za svaku osudu", kaže Bučuk.

Brojni građani Tuzle poslali su prijave protiv RTRS-a Regulatornoj agenciji za komunikacije. Učinila je to i Fondacija Istina, pravda i pomirenje. Njezin predsjednik Sinan Alić kaže da ovo nije prvi put da ova televizija vrijeđa žrtve s Kapije:

„Ovoj državi nedostaje zakon o zabrani negiranja zločina – bilo nad kim da je taj zločin napravljen", navodi Alić.

Za zločin na Kapiji pravosnažno je osuđen Novak Đukić na 25 godina zatvora. Obitelji žrtava tužile su i RS zbog ovog zločina, od kojeg se Tuzlaci nikada nisu oporavili.

**************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG