Dostupni linkovi

Ruska istraga 'pod prijetnjom'


Rukovanje Donalda Trumpa i Jeffa Sessionsa u Bijeloj kući, fotoarhiv
Rukovanje Donalda Trumpa i Jeffa Sessionsa u Bijeloj kući, fotoarhiv

"Ruska istraga" je u opasnosti nakon što je američki predsjednik Donald Trump otpustio, odnosno prisilio državnog tužioca Jeffa Sessionsa na ostavku, upozoravaju od srijede veče vodeći članovi Demokratske stranke.

Liderka demokratske manjine i moguća nova predsjednica Predstavničkog doma Kogresa Nancy Pelosi nazvala je odluku "očiglednim pokušajem" okončanja ili ometanja istrage.

Odluka Trumpa nije neočekivana budući je neprekidno napadao Sessionsa zbog toga što je samog sebe isključio iz ruske istrage, ali može imati značajne posljedice.

Kako u današnjem komentaru navodi britanski The Guardian, "najveći zločin Jeffa Sessionsa je bio što je lojalnost dužnosti državnog tužioca stavio ispred odanosti Trumpu".

Američke progresivne grupe za četvrtak su najavile stotine protesta širom zemlje na kojima će zahtijevati da Donald Trump ne učini ništa što bi spriječilo ili ometalo rusku istragu, javlja Reuters.

Protest, koji je najavljen pod motom "Niko nije iznad zakona" i koji vodi aktivistička grupa "Pokreni se" (MoveOn) pozvali su ljude da se u 17 sati okupe u gradovima širom SAD-a u pokušaju da zaštite istragu.

Prethodno su demokrate, koje na kongresnim i saveznim izborima na sredini mandata u utorak osvojile Predstavnički dom, obećavale da će zaštiti istragu specijalnog zastupnika Roberta Muellera, koji istražuje miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine, i moguće veze izbornog tima Donalda Trumpa sa ruskim zvaničnicima.

Istrage je do sada proizvela 26 optužnica i šest priznanja krivice i prihvatanja saradnje sa Muellerovim istražnim timom.

Američki predsjednik Donald Trump istragu neprekidno naziva "lovom na vještice" i poziva njeno okončanje. Državnog tužioca kojeg je on postavio, kao svog prvog i najdosljednijeg pristalicu Trump je neprekidno napadao zbog distanciranja od istrage, nakon što je utvrđeno da je Sessions lagao pod zakletvom o svojim susretima sa Rusima.

Da je prisiljen na ostavku, Sessions je naveo u prvoj rečenici pisma koje, primjetili su mediji, nije imalo datum.

"Dragi gospodine predsjedniče na vaš zahtjev ja podnosim ostavku", naveo je Sessions.

Otpuštanje sad već bivšeg državnog tužioca nije bilo iznenađenje, budući da ga je Trump davno htio otpustiti, ali su republikanci tražili da tu odluku odloži dok se ne okončaju izbori.

Burne reakcije javnosti posebno je prouzorkovala odluka da Sessionsa za sada, kao vršilac dužnosti državnog tužioca, zamijeni njegov šef kabineta Matthew Whitaker, koji je poznat po tome što je javno zagovarao i predlagao načine za ometanje i ograničenje Muellerove istrage.

Odmah nakon što je objavljeno da je imenovan za vršioca dužnosti državnog tužioca, saopšteno je i da Whitaker preuzima nadgledanje ruske istrage, umjesto pomoćnika glavnog tužioca Roda Rosensteina koji je to do sada radio i za kojeg se takođe spekuliše da bi mogao biti otpušen, jer je takođe na meti Trumpovih kritika.

"Donald Trump je postavio svog čovjeka da nadgleda istragu Trump-Rusija, specijalnog zastupnika", navedeno je sajtu pokreta "Pokreni se".

Reakcije građanskih aktivista i demokrata dijele i neki republikanci. Senatorka Susan Collins i bivši predsjednički kandidat Mitt Romney poručili su da se istraga ne smije ometati na bilo koji način.

Lider demokratske manjine u Senatu, Chuck Schumer naveo je u reagovanju da je Sessionsova ostavka "veoma sumnjiva".

"Ja bih rekao da je zaštiti Muellera i njegove istragu naš ključni zadatak. Ugrožavanje istrage stvorilo bi ustavnu krizu", poručio je Schumer.

Liderka demokratske manjine i moguća sljedeća predsjednica Predstavničkog doma SAD, Nancey Pelosi u seriji je tweetova oštro kritikovala Trumpovu odluku o Sessionsu, te je pozvala Whitekera, da se imajući u vidu njegove ranije zahtjeve za ograničavanje i slabljene Muellerove istrage isključi samog sebe iz nadziranja.

Navela je da je riječ o još jednom očiglednom pokušaju Trumpa da podrije istragu, te zatražila od aktuelnog predsjednika Predstavničkog doma, republikanca Paula Ryana da reaguje:

"Zbog izvještaja da bi Donald Trump mogao otpustiti Roda Rosensteina, Ryan mora odmah omogućiti glasanje o legislativi koja će zaštiti sposobnost specijalnog zastupnika Muellera da slijedi činjenice".

Napuštajući posljednji put kancelariju u srijedu veče Jeffa Sessionsa su ispred zgrade burnim aplauzom ispratili zaposleni u Ministarstvu pravde SAD, što su američki mediji u direktnom prenosu prokomentarisali kao očiglednu poruku ove institucije.

Svi podsjećaju da je Sessions, u skoro dvije godine, kako je i napisao u iznuđenom pismu ostavci, dosljedno sprovodio Trumpovu političku agendu, među njima i mnoge kontroverzne odluke, ali u granicama zakona.

Britanski The Guardian u komentaru novodi da je Trump uspio da sačeka punih 12 sati nakon izbora, prije nego je izbacio Sessionsa iz svoje administarcije.

Odolio je iskušenju i na sat i po vremena dugoj pres-konferencije da odgovori na pitanje novinara o sudbini državnog tužioca, da bi ga otpustio nepun sat nakon toga.

Na pomenutoj pres-konferenciji, kao u tweetovima prije toga, Trump je zaprijetio demokratama koji preuzimaju kontrolu na Predstavničkim domom Kongresa, i time dobijaju mogućnost pokretanja istraga i slanja sudskih poziva, da to ne čine jer će ukoliko oni budu istraživali ili kontrolisali njega, on uzvratiti istom mjerom protiv njih preko Senata.

"Kada je Sessions isključio sebe iz ruske istrage, nije mogao držati istražitelje podalje od predsjednikovog traga. To je u Trumpovim očima bilo neoprostivo. Najveći zločin Jeffa Sessiona tako je postalo to što je lojalnost kancelariji državnog tužioca, stavio ispred Trumpa", navodi The Guardian.

U izdanju za četvrtak The New York Times donosi naslov "Trump prisilio Sessionsa na ostavku i imenovao lojalistu za v.d. državnog tužioca". U tekstu se navodi da odnosi predsjednika Trumpa sa otpuštenim državnim tužiocem nikad nisu popravljeni nakon što je Sessions isključio sebe iz ruske istrage. List ukazuje da je novi v.d. državnog tužioca Whitaker ranije dovodio u pitanje i predlagao da se ograniči Muellerova istraga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG