Dostupni linkovi

Državni tužilac Sessions podnio ostavku na zahtjev Trumpa


Jeff Sessions
Jeff Sessions

Američki državni tužilac Jeff Sessions podnio je ostavku na zahjev američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U pismu koje je predao Bijeloj kući, u prvoj rečenici se navodi da podnosi ostavku na Trumpov zahtjev. Dodao je da je radio na "implementaciji zakondavne agende" koju je Trump promovisao.

Imajući u vidu da je sam Sessions u pismu ostavke naveo da podnosi ostavku na predsjednikov zahtjev, svjetski mediji navode da je Trump otpustio državnog tužioca.

Trump je neprikidno napadao Sessionsa kojeg je on imenovao, zbog načina na koji se odnosio prema takozvanoj ruskoj istrazi, specijalnog zastupnika Roberta Muellera koju Trump naziva "lovom na vještice".

Sessions se u martu 2017., vrlo brzo nakon što je preuzeo dužnost, sam isključio iz istrage nakon što je utvrđeno da je pod zakletvom lagao o svojim konatktima sa Rusima.

Trump, koji je nešto ranije daans održao press konfrenciju, koja je trajala duže od sat vremena, na pitanje o Sessionsu rekao je da će o njemu kasnije tokom dana.

U međuvremenu je Trump naveo da mu je zadovoljstvo da objavi da će Matthew G. Whitaker, dosadašnji šef kabineta Jeffa Sessionsa postati vršilac družnosti državnog tužioca SAD. Kako je rekao, trajna zamjena sa Sessionsa biće objavljena naknadno.

Portparolka ministarstva pravde Sarah Isgur Flores saopštila je da će vršilac dužnosti državnog tužioca biti nadležen da "sva pitanja uključujući i nadgledanje ruske istrage," prenosi Reuters. Istragu je do sada nadgledao zamjenik državnog tužioca Rod Rosenstein, kojeg je Trump takođe kritikovao.

Lider demokratske manjine u Senatu, Chuck Schumer naveo je u reagovanju da je Sessionsova ostavka "veoma sumnjiva", da se bilo koji budući državni tužilac ne smije miješati u "Muellerovu istragu," te je upozorio američkog predsjednika da bi mogao izazvati "ustavnu krizu" ukoliko bude ometao istragu specijalnog zastupnika, bivšeg direktora FBI-ja, koji istražuje miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore i navodne veze Tumpovog izbornog tima sa ruskim zvaničnicima.

Schumer je naveo da v.d. Whitaker treba da isključi samog sebe iz nadziranja ruske istrage.

"Imjući u vidu njegove ranije komentare o smanjivaju finansiranja i uvođenju ograničenja na Muellerovu istragu, gospodin Whitaker treba da isključi samog sebe iz nadgledanja za vrijeme trajanja njegove funkcije vršioca družnosti državnog tužioca," naveo je Schumer.

Liderka demokratske manjine i moguća sljedeća predsjednica Predstavničkog doma SAD, Nancey Pelosi u seriji je tweetova oštro kritikovala Trumpovu odluku o Sessionsu i ona je pozvala Whitekera, da se imajući u vidu njegove ranije zahtjeve za organičavanje i slabljene Muellerove istrage isključi samog sebe iz nadgledanja.

Navela je da je riječ o još jednom očiglednom pokušaju Trumpa da podrije istragu, te zatražila od aktuelenog predsjednika Predstavničkog doma, republikanca Paula Ryana da reaguje:

"Zbog izvještaja da bi Donald Trump mogao otpustiti Roda Rosensteina, Ryan mora odmah omogućiti glasanje o legislativi koja će zaštiti sposobnost specijalnog zastupnika Muellera da slijedi činjenice".

Jerry Nadler, demokrata u Predstavničkom domu, koji će najverovatnije postati predsjednik Komiteta za pravosuđe, koji nadgleda Muellerovu istragu, odmah je zatražio objašnjenje za otpuštanje Sessionsa.

"Amerikanci moraju automatski imati odgovore na razloge koje stoje iza" Trumpove odluke da ukloni Sessionsa.

"Zašto predsjednik pravi ovu promjenu i ko ima ovlasti nad istragom specijalnog zatupnika Muellera? Mi ćemo tražiti odgovornost od ljudi", poručio je Nadler u tweetu.

Trump je ranije danas na Twitteru, a potom i na press konefrenciji, na kojoj je hvalio rezulate jučerašnjih izbora kao istorijske i njegovu pobjedu, a na kojima su demokrate dobile Predstavnički dom, a republikanci zadržali Senat američkog Kongresa, zaprijetio demokratama da ne vode istrage protiv njega, jer će u suprotnom on uzvratiti istom mjerom protiv njih.

Na press konferenciji je takođe rekao da je Muellerova istraga "veoma loša" za SAD.

Sessions je bio jedan od rijetkih republikanaca koji je podržavao Trumpa u predizbornoj kampanji. Mnogi su međutim spekulisali da će biti smijenjen odmah nakon izbora.

XS
SM
MD
LG