Dostupni linkovi

Etička komisija novosadskog Filozofskog fakulteta nije prihvatila prijavu protiv Gruhonjića


Blokada Filozofskog fakulteta, Novi Sad, Srbija, 28. mart 2024.
Blokada Filozofskog fakulteta, Novi Sad, Srbija, 28. mart 2024.

Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zatražila je od Studentskog parlamenta ispravku i dopunu prijave koju je podneo protiv profesora Dinka Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje, javila je Beta.

Kako 2. aprila prenosi ta beogradska agencija, kodeksi Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta kao sankciju za kršenje etike ne predviđaju otkaz, već javne opomene ako se utvrdi prekršaj.

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu prethodno je blokirao Filozofski fakultet i postavio ultimatum da Gruhonjić bude otpušten pošto se u medijima pojavio montirani snimak sa njegovog prošlogodišnjeg gostovanja na dubrovačkom festivalu Rebedu, gde je navodno veličao upravnika ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu Dinka Šakića.

Tokom blokade grupa profesora i studenata Filozofskog fakulteta organizovala je skupove podrške Gruhonjiću odbacujući „ultimativno kadriranje“ na Univerzitetu.

Prorektorka podnela ostavku

Sabina Halupka Rešetar, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu podnela je ostavku na tu funkciju.

Kako je objavio portal 021.rs, razlog je izostanak podrške Rektorata novosadskog univerziteta tokom blokade Filozofskog fakulteta.

„Zato više nisam u mogućnosti da i dalje obavljam funkciju. Ujedno pružam podršku kolegama i studentima kojima je blokadom uskraćeno pravo na rad i obrazovanje“, navela je redovna profesorka Filozofskog fakulteta Halupka Rešetar.

Grupa ljudi 26. marta blokirala je Filozofski fakultet u novom Sadu tražeći da se profesoru te ustanove Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Blokada na osnovu lažnog snimka

Gruhonjić se našao na meti napada desničarskih grupa i predstavnika vlasti nakon što je na internetu objavljen montiran snimak u kom navodno veliča ustaškog zločinca iz Drugog svetskog rata Dinka Šakića.

Osobe koje su blokirale fakultet povukle su se 31. marta i najavile da će ponovo blokirati fakultet ukoliko Gruhonjić ne bude dobio otkaz.

Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić saopštio je 1. aprila da su dve osobe uhapšene u Srbiji zbog pretnji profesoru Dinku Gruhonjiću i predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić.

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovali su skupove podrške Gruhonjiću, navodeći da se protiv njega vodi kampanja koja uključuje i pretnje smrću.

XS
SM
MD
LG