Dostupni linkovi

Osnovni sud u Prištini oslobodio osumnjičene u aferi 'Pronto'


Adem Grabovci, arhivska fotografija
Adem Grabovci, arhivska fotografija

Osnovni sud u Prištini oslobodio je sve osobe uključene u slučaj poznat pod nazivom "Pronto", u kojem je glavni protagonista bio bivši šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova (DPK), Adem Grabovci.

U optužnicu su bili uključeni i bivši ministar inovacija Besim Beqaj i poslanik Demokratske partije Kosova, Zenun Pajaziti, te pojedini bivši stalni sekretari ministarstava, zamenik ministra, politički savetnici i direktori javnih preduzeća.

Specijalno tužilaštvo Kosova u aprilu 2018. je podiglo optužnicu koja se odnosila na zapošljavanje i raspodelu pozicija na osnovu političke pripadnosti i ličnih odnosa.

Podizanje optužnice je usledilo nakon što su u javnosti 2011. objavljeni prisluškivani telefonski razgovori Grabovcija u kojima su bili uključeni i aktuelni predsednik Hashim Thaci i bivši predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli.

Besnik Berisha, advokat Adema Grabovcija saopštio je novinarima nakon presude da je tužilaštvo u ovom slučaju zakazalo i da je gonjenje bilo selektivno i da tužilaštvo nije imalo smelosti da pozove ni jednog svedoka.

XS
SM
MD
LG