Dostupni linkovi

Osnovana Fondacija Slavko Ćuruvija


Fondacija Slavko Ćuruvija počela je sa radom u Srbiji. Cilj ovog fonda, koji je osnovala porodica ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, je da pomaže mlade novinare, lokalne medije i istraživačko novinarstvo.

Jelena Ćuruvija, kćerka nekadašnjeg vlasnika Dnevnog telegrafa, rekla je na predstavljanju fondacije da će ona promovisati vrednosti na kojima je Slavko Ćuruvija bazirao svoj rad.

„Kroz naše programe pokušaćemo da ohrabrimo novinare i medije koji se kvalitetno bave novinarstvom da kroz svoj rad ojačaju ulogu kontrolora vlasti. Da rade u interesu građana ove zemlje, a ne centara moći. Jedino sa slobodnim, odgovornim i nezavisnim medijima se može stvarati država koja je otvorena i pravedna, država u kojoj se prepoznaju i poštuju različitosti.“

Rad Fondacije Slavko Ćuruvija pomogli su Nemački Maršalov fond Sjedinjenih Američkih Država i Rokfeler fondacija.

Stiven Hajnc, predsednik Fonda braće Rokfeler, naglasio je da je Fondacija Slavko Ćuruvija osnovana u trenutku koji je preloman za Srbiju.

„Ovo je momenat kada Srbija ulazi u pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Važno je pitanje konsolidacije ostvarenog napretka, ubrzavanja reformi i činjenja ovog procesa održivim. Kako bi se moglo garantovati da Srbija u poptpunosti postaje demokratsko prospritetno društvo, sa tržišnom ekonomijom, slobodnim medijima i mogućnostima slobodnog izražavanja. Brutalno ubistvo Slavka Ćuruvije podseća nas šta se može desiti društvu koje se našlo između istine i tolerancije sa jedne strane i koncentracije moći u rukama malobrojnih koji su spremni da upotrebe nasilje da bi zaštitili svoje interese“.

Ivan Vejvoda, viši potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda, podsetio je da je država ubila Slavka Ćuruviju i upozorio da takav zločin više ne sme da se ponovi.

„Jasnije nam je danas nego ikada da nema demokratije bez jake države sa jakim institucijama zasnovanim na vladavini prava. Potrebno nam je i jako građansko društvo sa građanima koji imaju slobodu reči. Zato je osnivanje Fondacije Slavko Ćuruvija važan dodatak ukupnim naporima koji se čine na tom planu.“

Komisija Fondacije Slavko Ćuruvija odlučila je da podrži pet lokalnih radio stanica i šest televizijskih kuća na konkursu "O čemu Srbija ćuti?“. Povodom početka rada ove fondacije u Mikser kući u beogradskoj Karađorđevoj ulici otvorena je izložba naslovnih stranica Dnevnog telegrafa.

Novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin, ubijen je u Beogradu 11. aprila 1999. godine u vreme NATO intervencije na SR Jugoslaviju.

Pod sumnjom da su ga ubili pripadnici Državne bezbednosti Srbije ranije je pokrenut pretkrivični postupak, saslušano je više od stotinu ljudi, medju kojima i zaposleni u DB-u i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali do sada nema sudskog epiloga.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG