Dostupni linkovi

Osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes osuđena na 11 godina zatvora zbog prevare


Bivša osnivačica i izvršna direktorica Theranosa Elizabeth Holmes na sudu 22. novembra 2021. u San Joseu, Kalifornija.
Bivša osnivačica i izvršna direktorica Theranosa Elizabeth Holmes na sudu 22. novembra 2021. u San Joseu, Kalifornija.

Osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes osuđena je na više od 11 godina zatvora zbog prevare investitora u njenom start-upu za testiranje krvi koji je nekada bio procijenjen na 9 milijardi dolara (7,5 milijardi funti).

Bivša zvijezda Silikonske doline lažno je tvrdila da tehnologija može dijagnosticirati bolest sa samo nekoliko kapi krvi.

Holms, 38, koja je trudna, u suzama je rekla sudu da osjeća "duboku bol" zbog onih koji su zavedeni prevarom.

Ona je proglašena krivom u januaru nakon tromjesečnog suđenja.

Očekuje se da će Holmes uložiti žalbu na kaznu, koja je izrečena u petak na sudu u Kaliforniji.

Nekada hvaljena kao "sljedeći Steve Jobs", u jednom trenutku se govorilo da je najmlađa milijarderka na svijetu koja je imetak sama stekla.

Pokrenula je Theranos nakon što je napustila Univerzitet Stanford sa 19 godina, a njegova vrijednost je naglo porasla nakon što je kompanija tvrdila da bi mogla donijeti revoluciju u dijagnostici bolesti.

Ali tehnologija koju je Holmes reklamirala nije funkcionirala i - preplavljena tužbama - kompanija je raspuštena do 2018.

Na suđenju Holmesu u San Joseu u Kaliforniji, tužioci su rekli da je ona svjesno obmanjivala doktore i pacijente o Theranosovom vodećem proizvodu - Edisonovoj mašini - za koju je kompanija tvrdila da može otkriti rak, dijabetes i druga stanja koristeći samo nekoliko kapi krvi.

Oni su također optužili Holmesa da je uvelike preuveličala učinak firme njenim finansijskim pokroviteljima.

Porotnici su je na kraju proglasili krivom po četiri tačke optužnice za prevaru, uz maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Ali proglasili su je nevinom po četiri druge tačke, a za još tri nisu izrekli presudu.

Prije nego što je sudija Edward Davila izrekao kaznu u petak, Holmes je pročitala govor pred sudom u kojem se u suzama izvinila investitorima i pacijentima.

"Uništena sam svojim propustima. Osjećala sam dubok bol zbog onoga kroz šta su ljudi prošli, jer sam ih iznevjerila", rekla je.

"Žalim za svoje propuste svakom ćelijom svog tijela", nastavila je.

Sudija je Holmesa nazvao "briljantnim" preduzetnikom i rekao joj: "Neuspjeh je normalan. Ali neuspjeh prevarom nije u redu."

Silicijumska dolina je mjesto gdje se bogatstvo može steći i rasipati. Nije neobično da investitori izgube velike sume novca, piše BBC.

Takođe nije neobično da osnivači iznose grandiozne tvrdnje o svojoj tehnologiji.

Kada investitori izgube novac, često ga jednostavno otpišu ili privatno traže kompenzaciju.

Holmesova kazna je upozorenje za rukovodioce Silicijumske doline da postoje stvarne posljedice za obmanjivanje investitora.

Holmes i Ramesh "Sunny" Balwani, njen bivši poslovni partner i ljubavnik, optuženi su 2018. za lančanu prevaru i zavjeru za lančanu prevaru. Balwani, kojem je suđeno odvojeno, proglašen je krivim za prevaru ovog ljeta. Kazna će mu biti izrečena sljedećeg mjeseca.

Tužioci su zatražili da se suoči sa 15 godina zatvora i isplati oko 800 miliona dolara na ime restitucije investitorima, uključujući nekoliko ličnosti visokog profila poput bivšeg američkog ministra odbrane Jamesa Mattisa, koji je svjedočio protiv nje na suđenju, i softverskog tajkuna Larryja Ellisona.

Ali Holmesov tim odbrane - koji je tvrdio da je bila dobronamjerna i da pokušava pomoći ljudima - rekao je da bi trebala provesti 18 mjeseci u kućnom pritvoru.

Sudac je u petak utvrdio da je nanijela gubitak od 121 milion dolara investitorima, uključujući Ruperta Murdocha i porodicu koja je vlasnik Walmarta. Iznos koji će morati da vrati biće određen na kasnijoj sudskoj raspravi.

Preko 130 prijatelja, porodice i bivših zaposlenih u Theranosu pisali su sudiji da traže pomilovanje.

Grupa je istakla da je Holmes mlada majka. Ona je u julu 2021. dobila sina i trenutno je trudna sa svojim drugim djetetom.

Nije poznato kada bi trebalo da se porodi. Očekuje se da će njeni advokati pokušati da spriječe da uđe u zatvor dok se beba ne rodi.

Njen partner Bili Evans je u dopisu o presudi sudu rekao da se plaši za "budućnost u kojoj moj sin odrasta u vezi sa svojom majkom sa druge strane stakla naoružanog čuvarima."

XS
SM
MD
LG