Dostupni linkovi

Osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes proglašena krivom za prevaru


Elizabeth Holmes u sudnici tokom jednog od prijašnjih ročišta

Osnivačica Theranosa, najmlađa milijarderka na svijetu, Elizabeth Holmes proglašena je krivom za prevaru ulagača nakon višemjesečnog suđenja u Kaliforniji.

Tužitelji su rekli da je Holmes svjesno lagala o tehnologiji za koju je rekla da može otkriti bolesti s nekoliko kapi krvi.

Porotnici su Holmes proglasili krivom za zavjeru radi prevare investitora i tri optužbe za prijevaru putem interneta. Po četiri tačke optužnice oslobođena je, a za tri se porota nije mogla odlučiti.

Ona je odbacila optužbe, za koje je inače predviđena maksimalna zatvorska kazna od 20 godina.

Holmes nije privedena. Još nije potvrđen datum izricanja presude, a naredno ročište je sljedeće sedmice.

Novinari u sudnici rekli su da je 37-godišnjakinja, koja je prošle godine rodila prvo dijete, pokazala malo emocija kada su presude pročitane, te je zagrlila supruga Billyja Evansa i svoje roditelje prije nego što je napustila sudnicu.

Od vizije do prevare

Holmes je osnivač i bivši izvršni direktori kompanije Theranos. Prošlo je više od tri godine otkako je protiv nje podignuta optužnica za više prevara zbog navoda da je svjesno pogrešno predstavljala mogućnosti tehnologije za testiranje krvi svoje kompanije.

Elizabeth Holmes tokom konferencije u organizaciji Wall Street Journala 2015. godine
Elizabeth Holmes tokom konferencije u organizaciji Wall Street Journala 2015. godine

Holmes i Theranosov bivši glavni operativac Ramesh Balwani, koji su bili u intimnoj vezi dok su radili zajedno, optuženi su da su se uključili u višemilionsku šemu za prevaru ulagača od 2010. do 2015. godine, kao i u šemu prevare liječnika i pacijenata koji su platili za usluge testiranja krvi od 2013. do 2016.

Neko je vrijeme Holmes bila hvaljena kao vizionarka. Odustala je od Univerziteta Stanford i 2003., u dobi od 19 godina, osnovala Theranos s misijom revolucije u testiranju krvi. Njena kompanija Theranos je obećala pacijentima mogućnost testiranja na stanja poput raka i dijabetesa sa samo nekoliko kapi krvi, pisao je CNN.

Od početka 2003. godine, kad je osnovala farmaceutsku tvrtku Theranos, preko vrhunca u 2014. godini, kad je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom, do, kako se čini, konačnog pada, slika Holmes u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće poduzetničke nade do prevarantice koja zlostavlja svoje zaposlenike.

XS
SM
MD
LG