Dostupni linkovi

Osmani i Kurti zatražili od Makrona nastavak podrške


Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin (Albin) Kurti u Jelisejskoj palati u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, 10. novembar 2022.
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin (Albin) Kurti u Jelisejskoj palati u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, 10. novembar 2022.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin (Albin) Kurti razgovarali su u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Predsednica Kosova je ponovila punu posvećenost kosovskih institucija procesu dijaloga zasnovanom na očuvanju suvereniteta, ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i funkcionalnosti Kosova.

U zajedničkom saopštenju predsednice i premijera Kosova navodi se da su oni naveli da francusko-nemački predlog za rešavanje spora između Srbije i Kosova služi kao dobra osnova za dalje razgovore.

Oni su govorili i o nedavnim dešavanjima na severu Kosova nakon što su predstavnici Srba napustili kosovske institucije. To se dogodilo zbog odluke Prištine o preregistraciji automobilskih tablica koje izdaje Srbija.

U saopštenju se navodi da su Osmani i Kurti poručili da institucije Kosova ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbednog okruženja za sve građane zemlje.

"Predsednica Osmani i premijer Kurti su spomenuli destabilizujuće tendencije Srbije, kroz jačanje njenih nelegalnih struktura na Kosovu, zastrašivanje građana Srbije i podsticanje kriminalnih grupa da naruše red i zakon na severu", navedeno je u saopštenju.

Predsednica i premijer Kosova su zatražili nastavak podrške podrške Francuske za članstvo Kosova u Savetu Evrope, zatim u programu NATO-a Partnerstvo za mir, kao i zahtevu Kosova za članstvo u EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Oni su takođe ponovili važnost završetka procesa vizne liberalizacije za građane Kosova tokom češkog predsedavanja Savetom EU.

Zvaničnici Kosova i Srbije otputovali su u Francusku usled krize na severu Kosova, gde su pripadnici srpske zajednice napustili kosovske institucije, nakon što je suspendovan direktor policije za region sever Nenad Đurić.

XS
SM
MD
LG