Dostupni linkovi

Tehnički zahtjevi ne bi trebali utjecati na odluku o viznoj liberalizaciji, poručila Osmani


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani na samitu u Pragu, Češka, 6. oktobra 2022.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u petak, 14. septembra, da "tehnički zahtjevi" nekoliko zemalja članica Evropske unije (EU) u vezi s liberalizacijom viza za Kosovo ne bi trebali utjecati na donošenje političkih odluka.

Osmani je to izjavila je to nakon sastanka sa predstavnicima Francuske, Švedske, Nizozemske i Austrije na Kosovu, na kojem je istakla potrebu da se političko odlučivanje o liberalizaciji viza unutar EU zaključi u okviru češkog predsjedavanja Evropskom unijom (EU).

"Tehnički zahtjevi koje su postavile neke od država članica EU vezano uz ETIAS, ne bi trebali utjecati na donošenje političkih odluka i određivanje datuma stupanja na snagu odluke o liberalizaciji viza za građane Kosova", kazala je.

Osmani je naglasila da će Kosovo biti uključeno u ETIAS, kao i sve druge zemlje, onog trenutka kada taj sistem proradi, ali bez utjecaja na datum stupanja na snagu odluke o viznoj liberalizaciji", navodi se u saopćenju iz njenog kabineta.

U Briselu je 13. oktobra, na sastanku radne grupe Vijeća EU prvi put razgovarano o liberalizaciji viza za Kosovo.

Evropska komisija je i u posljednjem godišnjem izveštaju potvrdila da je Kosovo ispunilo kriterije i zatražilo je od Vijeća Evropske unije (EU) da se "hitno" pozabavi ovim pitanjem.

Prema procedurama u evropskim institucijama, nakon što Evropska komisija preporuči viznu liberalizaciju za jednu zemlju, proces odlučivanja se vodi na na nivou Evropskog parlamenta i Vijeća ministara EU.

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balkana čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u Šengen zoni i čeka na ovaj korak već dekadu, jer je Mapu puta o ukidanju viza dobilo još 2012. godine.

Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija imaju viznu liberalizaciju od decembra 2009. godine, a Bosna i Hercegovina i Albanija su to dobili godinu dana kasnije, u decembru 2010.

XS
SM
MD
LG