Dostupni linkovi

Bajrović: Nismo napravili film za jednu noć i za jedan uspjeh


Ekipa filma Quo vadis, Aida?

“Mi nismo napravili film za jednu noć i za jedan uspjeh, tipa dobijanje Oscara. To je film za generacije, vrlo bitan film koji je odjeknuo u svijetu, film koji su vidjeli mnogi i vidjet će ga mnogi”, rekao je glumac Izudin Bajrović nakon što je danski film 'Another round' osvojio Oscara za najbolje strano postignuće.

Bajrović koji je u ‘Quo vadis, Aida?’ bosanskohercegovačkom kandidatu za istu kategoriju za Oscara, režiserke Jasmile Žbanić igrao jednu od glavnih muških uloga rekao je također i da ne treba biti razočaran.

“Nisam siguran da će film koji je večeras dobio Oscara ostati toliko dugo značajan kao što je naš film”, dodao je Bajrović i rekao dodjela nagrade ne umanjuje vrijednost filma.

Njegov kolega Alban Ukaj koji u filmu glumi jednog od prevodioca također je rekao da vjeruje kako su "napravili film za generacije".

“Čestitam Thomasu Vinterbergu na Oscaru u kategoriji za najbolji strani film. Čast je biti nominovan sa fantastičnim režiserima”, napisala je na svom Instagramu Jasmila Žbanić.

Među nominovanim ove godine nalazio se i film ‘Quo vadis, Aida’ režiserke Jasmile Žbanić, no Oscara za najbolji strani film osvojio je film ' Another round' danskog režisera Thomasa Vinterberga.

Ovogodišnje 93. izdanje dodjele nagrada Američke akademije filmske umjetnosti održava se tokom pandemije COVID-19 zbog čega se i ceremonija dijelom održava, tradicionalno, u Dolby teatru, ali i u željezničkoj stanici u Los Angelesu.

'Važno je da film bude u centru pažnje'

U Narodnom pozorištu u Sarajevu organizovano je praćenje dodjele Oscara, a među prisutnima bili su i glumci iz filma 'Quo vadis, Aida?'

”Šta god da bude, ne mogu reći nije važno, ali mislim da je sve što se sada dešava oko filma i nominacija. Nominacija je i put do više gledatelja tako da je to najvažnije. Puno više će ljudi vidjeti film, zato što je film između ostalog nominiran za Oscara. Tako da je to sama po sebi velika stvar,” rekao je ranije glumac Boris Ler koji u filmu glumi jednog od Aidinih sinova.

Boris Ler u Narodnom pozorištu
Boris Ler u Narodnom pozorištu

On je također dodao da je važno “da je film u centru pažnje i da će se o Srebrenici i o BiH govoriti i van datuma koji to obilježavaju.”

Ko su dobitnici?

Uz ovogodišnji slogan ‘Ponesite svoju ljubav prema filmu’ događaj kojeg producira Steven Soderbergh, režiser filmova’ Sex, laži i videotrake’, ‘Erin Brockovich’ i drugih, producenti nastoje da ohrabre ljude da se nakon ponovnog otvaranja vrate u kina.

Nagradu za najbolji film osvojio je 'Nomadland' režiserke Chloe Zhao koja je za ovaj film dobila nagradu za najbolju režiserku. Ona je prva Azijatkinja koja je dobila ovu nagradu.

Francis McDormand osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu za istoimenovani film. Ovo je četvrti Oscar kojeg je McDormand osvojila čime se po broju nagrada izjednačila sa Katherine Hepburn.

Chloe Zhao
Chloe Zhao

Nomadland koji je bio nominovan u četiri kategorije uključujući najbolji film, najbolju režiserku, i Francis McDormand za najbolju glumicu, kako navodi Variety, najjači je takmičar u zadnjih 20 godina.

Za najbolji film takmičili su se ‘Mank’ hollywoodska drama iz 1930-ih, zatim ‘Promising young woman’, film o imigrantskoj priči korejske porodice ‘Minari’, ‘Judas and the Black Messiah’, ‘The Father’, kao i ‘Sound of metal’ film o gluhom bubnjaru i ‘Nomadland’.

Oscara za najboljeg glumca dobio je Anthony Hopkins.

Oscara za originalni scenarij osvojila je Emerald Fennell za film ‘Promising young woman’. Nagradu za najbolji adaptirani scenarij osvojio je Florian Zeller za svoj film 'The Father'.

Oscar za najbolji film bira se tajnim glasanjem 9.000 članova Akademije.

Godina ‘prvih’

Ovogodišnji Oscar pored do sada nezapamćenih uslova pod kojima se održava, također je i ceremonija koja bilježi brojne ‘prve’ momente.

Cloe Zhao je prva Azijatkinja nominovana za najbolju režiserku, Emerald Fennell je prva žena nominovana za najbolju režiserku za svoj prvi film. Ovo je ujedno i godina kada se po prvi put od 1929. godine u kategoriji za najbolje režisere nalaze dvije žene.

Žene su ove godine dobile 76 nominacija.

Riz Ahmed je prvi musliman nominovan za najboljeg glumca u filmu ’Sound of Metal’. Mahershala Ali osvojio je pet godina ranije Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Youn Yuh-jung prva je nominovana južnokorejska glumica. Ona je i osvojila Oscara za sporednu žensku ulogu za film 'Minari'.

Riz Ahmed u 'Sound of Metal'
Riz Ahmed u 'Sound of Metal'

Dobitnica Oscara Viola Davis postala je prva glumica Afroameričkog porijekla sa najviše nominacija. Ove godine nominovana je četvrti put i to za glavnu žensku ulogu u filmu ‘Ma Rainey's Black Bottom’. Glavnu mušku ulogu u ovom filmu tumači Chedvick Boseman koji je prošle godine preminuo od raka i posthumno je nominovan za najbolju mušku ulogu.

Kandidat iz BiH

Film Jasmile Žbanić 'Quo Vadis, Aida?' je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Radnja filma dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska Republike Srpske zauzima Srebrenicu.

Scena iz filma 'Quo vadis, Aida?'
Scena iz filma 'Quo vadis, Aida?'

Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Svjetska premijera održana je na 77. Venecija film festivalu, dok je u Bosni i Hercegovini premijerno prikazan u oktobru prošle godine u Memorijalnom centru Potočari.

Na filmskom festivalu London Film Week održanom u decembru prošle godine 'Quo vadis, Aida?' nagrađen je s tri nagrade: za najbolji film i najbolju rediteljicu, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić. Pored te nagrade Jasmila Žbanić bila je nominovana za najbolju režiserku, a njen film "Quo vadis, Aida?" za najbolji film van engleskog govornog područja za BAFTA nagradu.

"Temeljita iskrenost "Quo Vadis, Aida?" je uznemirujuća, dijelom i zato što ruši mnoga očekivanja koja se tiho vežu za filmove o historijskim traumama. Često ih gledamo ne kako bismo se suočili sa okrutnošću historije, već kako bismo se utješili iskupljujućim pričama o otporu, izdržljivosti i junaštvu," piše New York Times nazivajući film Jasmile Žbanić "bespoštednim i zapanjujućim."

U kategoriji sa 'Quo vadis, Aida?' bili su pobjednički danski film ‘Another round’ koji je već osvojio Bafta nagradu za najbolji strani film, zatim ‘Better days’ iz Hong Konga, ‘Collective’ iz Rumunije i ‘The man who sold his skin’ iz Tunisa.

XS
SM
MD
LG