Dostupni linkovi

Oscar za pakistansku borbu protiv ubistava iz časti


Sharmeen Obaid-Chinoy sa zasluženim Oscarom

Priredila Biljana Jovićević

Prvi pakistanski Oscar dobila je rediteljica dokumentaraca Sharmeen Obaid Chinoy za film koji se bavi jednom od važnih tema koje zadiru u prava žena u toj zemlji - ubistvima iz časti. Naslov filma je “Djevojka u rijeci: cijena praštanja”, a rediteljica je, primajući Oscar, rekla da joj je pakistanski premijer obećao izmjenu brutalnih tradicionalnih zakona i običaja u zemlji. Obaid se takođe zahvalila svom ocu i suprugu koji joj pomažu u kampanji za obrazovanje djevojka i žena u Pakistanu i davanje istih prava kao i muškarcima.

Ovo je drugi Oscar za 37-godišnjakinju koja je 2012-e dobila takođe Oscara za drugi kratki dokumentarac “Sačuvati lice” u kojem se takođe bavila napadima na žene, ovoga puta kažnjavane tako što im se sipa kiselina u lice.

Sharmeen Obaid Chinoy je razgovarala sa kolegom iz Radio Maršala (Radio Slobodna Evropa za Avganistan) Bašrom Ahmedom Gvahom o njenom Ocarom ovjenčanom kratkom dokumentranom filmu koji govori o Sabi Kaisar 19-ogodišnjakinji iz provincije Pendžab, kojoj je otac pucao u lice nakon što se udala bez odobrenja porodice. Rediteljica je takođe je govorila o pritisku koji je na kraju prislio Sabu Kaisar da povuče optužbe, te 1.000 ubistava iz časti godišnje koje pritiskaju pakistansko društvo i, naravno, o Oscaru.

RSE: Ispričajte nam slučaj Sabe Kaisar? Kako ste je našli i o čemu njen slučaj govori?

Sharmeen Obaid Chinoy: Čitala sam o Sabinom slučaju u štampi vrlo brzo nakon što se incident dogodio i znala sam da tu priču moram da podijelim svijetu – a njena jedina krivica je bila to što se zaljubila. Onda sam kontaktirala načelnika bolnice u kojoj se liječila da bih je posjetila. Tada nijesam bila sigurna šta će se dogoditi sa njenim slučajem, ali se sve okončalo tako što je oprostila svom ocu nakon što je bila pod strašnim pritiskom seoskih starješina.

RSE: Šta je vaš dokumentarac otkrio? Recite nam kakav je status žena koje prolaze kroz porodično nasilje i porodica čiji su najbliži stradali u ubistvima iz časti?

Sharmeen Obaid Chinoy: Film zaista donosi patrijahalno i konzervativno stanje svijesti koje je protiv žena. Išla sam da razgovaram sa Sabinim ocem nakon što je uhapšen i nosio je jako puno mržnje u sebi. Bio je nepopustljiv u tome da je Saba pogriješila i osjećao se pravedno zato što je pokušao da ubije sopstvenu kćer. Smatrao je da je to njegova dužnost kao oca i supruga da zaštiti svoju porodicu od “nečasnosti” koju im je Saba donijela zato što se zaljubila i udala. Interakcija koju sam ja imala sa njim najbolje govori o tome kakve vrste izbora mi žene imamo na svijetu i kako na naše živote utiču odluke koje drugi donose u naše ime. Sama činjenica da žene trenutno nijesu u poziciji da donose svoje sopstvene političke odluke u određenim dijelovima zemlje je alarmirajuća realnost i dodatno nas udaljva od toga da budemo vlasnice sopstvenih života i borci za naša prava.

Svake godine stotine žena budu ubijene u ime časti i, iako su ubistva iz časti preovlađujuća u Pakistanu, taj problem se i dalje smatra tabu temom.

Svake godine stotine žena budu ubijene u ime časti i, iako su ubistva iz časti preovlađujuća u Pakistanu, taj problem se i dalje smatra tabu temom. Postoji percepcija da nekako ta ubistva spadaju u oblast pordodičnih odnosa i da se time ne treba baviti ili to dovoditi to u pitanje. Za mene su to uvijek bila hladnokrvna ubistva sa predumišljajem koja su se pravdala pod izgovorom kulture ili religije. Htjela sam da ispričam priču žrtve ubistva iz časti jer sam željela da pokrenem nacionalni diskurs o ovom pitanju i da izgradim momentum za sakupljanje podrške za ključni zakon koji će bolje zaštiti žene od takovog nasilja.

RSE: Smatrate li da Pakistanu trebaju jači zakoni koji će spriječiti ubistva iz časti? Koje su vaše preporuke za zakonodavce i vladu?

Sharmeen Obaid Chinoy: Zakon ovakav kakav je na ubistvo iz časti gleda kao na napad protiv individue, a ne države, i stoga žrtva može da izabere da “oprosti” svom počiniocu. Ako je žrtva ubijena, što se često dešava u takvim slučajevima, porodica žrtve takođe ima pravo da oprosti ubici. Tako da kada otac ubije svoju kćer njegova mu žena može oprostiti i kada brat ubije sestru roditelji mu mogu oprostiti. To je način na koji se aktuelni zakon zloupotrebljava.

Nakon prikazivanja filma "Djevojka u rijeci: cijena praštanja" u zgradi pakistanske vlade, premijer Navaz Šarif je tražio od svoga tima da promijene zakon o ubistvu iz časti i obezbijede da se počinioci zločina kazne, a žrtve zaštite.

RSE: Zašto smo svjedoci povećanja broja ubistava iz časti? Kako se to može spriječiti?

Nedostatak odgovornosti sa ukorijenjenim patrijahalnim sistemom omogućava da zločini ubistva iz časti izmiču pravdi i to je baš ono što moramo da promijenimo u cilju obezbjeđivanja pravde za žrtve ubistva iz časti kao i sprječavanje da se ti zločini čine ubuduće.

Sharmeen Obaid Chinoy: To što takvi napadi preovladavaju u Pakistanu djelimično potiče iz strukturne nejednakosti koja otežava ženama dostupnost pravnom sistemu, uz dugotrajnu praksu i kulturu koja podržava dikriminaciju na osnovu pola. Počinioci znaju da će u najgorem slučaju ostati u zatvoru par godina, ukoliko se uopšte dogodi da budu proglašeni krivim. Nedostatak odgovornosti sa ukorijenjenim patrijahalnim sistemom omogućava da zločini ubistva iz časti izmiču pravdi i to je baš ono što moramo da promijenimo u cilju obezbjeđivanja pravde za žrtve ubistva iz časti kao i sprječavanje da se ti zločini čine ubuduće.

RSE: Kakav je bio vaš susret sa premijerom Šarifom? O čemu ste razgovarali, što je bio njegov odgovor na ubistva iz časti?

Sharmeen Obaid Chinoy: Premijer Pakistana Navaz Šarif se zarekao još od nominacije za Oscara da će iskorijeniti ubistva iz časti. Kao otac i kao djed, za njega je važno da napravi takav gest, ne samo za žene Pakistana već i za žene u njegovoj porodici. Podrška koju smo dobili od premijera Pakistana Šarifa pomoći će da se promijeni svijest u društvu. Ako budemo uspjeli da izmjenimo zakon i popunimo šupljine u sadašnjem zakonodavstvu, onda polagano možemo početi da štitimo žene Pakistana i šaljemo snažnu poruku da takva praksa ne predstavlja ništa drugo nego mrlju u našem društvu.

RSE: Kako se osjećate povodom Oscara? Šta je vaš sljedeći projekat?

Sharmeen Obaid Chinoy: Ponosna sam zbog predstavljanja Pakistana na tako prestižnoj manifestaciji i to je drugi put. Zahvalna sam da je SOC filmska produkcija bila u mogućnosti da podijeli ovu neispričanu priču "Djevojka u rijeci: cijena praštanja" globalnom auditorijumu. Od početka moje karijere, uvijek sam pokušavala da u svojim pričama govorim u ime onih koji ne mogu da govore za sebe. Biti priznat za taj rad uvjek čovjeka čini veoma poniznim, a posebno kada je riječ o tako gigantskoj platformi kao što je Oscar. To se čini nestvarnim.

Trenutno radimo na nastavku "3 Bahadura", riječ je o animiranom filmu koji smo objavili na ljeto 2015. U cilju da produžimo sa tim legatom i dalje inspirišemo djecu Pakistana, mi se nadamo da ćemo "3 Bahadura" - drugi dio u kina širom svijeta stići u decembru 2016.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG