Dostupni linkovi

Dodjela Oscara: "Spotlight" iz pritaje, očekivano Di Caprio i Inarritu


Pobjednički govori nakon dodjele Oskara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Pobjednički govori nakon dodjele Oskara

“Spotlight”, pritajeni favorit ovogodišnje dodjele Oscara, drama po istintoj priči o novinarima Boston Globa koji su početkom 2000-tih otkrili zlostavljanje djece u katoličkoj crkvi u Bostonu, najbolji je film 88. dodjele najvažnije filmske nagrade na svijetu.

Ovaj je film odnio Oscara i za najbolji orginalni scenario. Iako su svi veće šanse davali "Povratniku" (Revenant) koji je imao najviše, 12 nominacija, film je zaradio "samo" tri Oscara, od toga drugu godinu zaredom za najbolju režiju Oscara je dobio Alejandro G. Inarritu.

Vrhunac večeri ipak je pripao Leonardu Di Capriu čiji je Oscar ispraćen burnim aplauzom na nogama svih prisutnih. Nakon šest nominacija Leo je konačno, kako se očekivalo, osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu za film o borbi za golo preživljavanje u surovoj prirodi.

Nije ipak Di Caprio propustio da se posebno zahvali Martinu Scorsezeu u čijim filmovima je stasao u odličnog glumca i da održi govor o njegovoj omiljenoj sporednoj aktivnosti, a to je prijetnja od globalnog zagrijavanja.

Brie Larson takođe je manje više očekivano u izvanrednoj ženskoj konkurenciji ove godine osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu za film ”Soba” o mladoj ženi koja pokušava da spasi sebe i svog sina iz ruku otmičara.

Oscara za sporednu žensku ulogu dobila je, baš kao što se očekivalo, Alicia Vikander za film “Dankinja” (The Danish girl).

Nade mnogih da će Sylvester Stallone osvojiti Oscara za sporednu mušku ulogu u nastvaku sage o Rockeyu "Creed" nijesu se ispunile jer ga je pomalo neočekivano dobio Mark Rylance za "Most špujuna“ (Bridges spies) Stevena Spilberga.

Oskara za orginalni scenario dobio je "Spotlight", a za adaptirani scenario "Opklada stoljeća" (The big short) koji je takođe važio za pritajene favorite.

Među apsolutnim pobjednicima večeri je "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" (Mad Max: Fury road) Georga Millera koji je jutros osvojio šest Oscara: za scenografiju, šminku, kostime, montažu, montažu zvuka, najbolji zvuk.

Treći Oscar za "Revenanat", osim Di Capria i Inarritua bio je za fotografiju.

Najbolji strani film je mađarski “Šaulov sin” Laszla Nemesa, a najbolji dugi dokumentarac "Amy" o životu tragično preminule Amy Winehose, dok je za kratki dokumentarac briljanti "Djevojka u rijeci: Cijena oproštanja" drugog Oscara dobila Sharmeen Obaid Chinay. Riječ je o pakistansko -američkoj koprodukciji. To je drugi Oscar za rediteljicu koja je prvi dobila 2012.

Ovaj potresni film govori o takozvanim "ubistvima žena zbog časti". Kako je rekla primjaući nagradu, pakistanski premijer je nakon gledanja ovog kratkog dokumentraca obećao da će promijeniti zakone koji to omogućavaju.

Rasno pitanje, potpredsjednik Biden i Lady Gaga

Voditelj ovogodišnje dodjele Oscara, glumac i komičar Chris Rock nije razočarao na nimalo lakom zadatku – da opravda Američku filmsku akademiju zbog nedostatka različitosti, prije svega zato što među nominovanima nije bilo Afroamerikanaca. Briljirao je u uvodnom monologu, rekavši između ostalog da je razmišljao da odbije da bude domaćin, ali znajući da će se 88-a dodjela održati i bez njega odlučo je voditi najgledaniji TV prijenos na svijetu i podsjetiti da je to od 88. dodjela Oscara, a da bar na 71 nije bilo crnih glumaca u konkurenciji, ne samo noćas. Većina njegovih šala i njaveći dio urađenih video skečeva odnosili su se na činjenicu - nepravdu da u nominaciji ove godine nema afroameričkih umjetnika. Po načinu na koji je dodjela Oscara režirana čini se i da je i Akademija priznala grešku i pokušala se "posuti pepelom" .

Jedan od nekoliko vrhunaca večeri bilo je gostovanje američkog potpredsjednika Joe Bidena, koji je predstavio Lady Gagu sa njenom angažovanom pjesmom “Dok se ne desi tebi” koja joj je donijela ovacije publike i suze u očima mnogih slavnih u Dolby teatru.

Riječ je problemu silovanja na američkim univezitetima o čemu govori jedan od nominovanih dokumentarca za koji je Lady Gaga uradila muziku. Svaka peta djevojka koja upiše studije u Americi i svaki 20-ti muškarac do kraja studija bude žrtva seksulanog zlostavljanja, pokazala su američka istraživanja. Iskoristili su priliku da predstave akciju “ItsOnUs.org”.

Ipak Lady Gaga nije osvojila Oscara već Sam Smith za “Writing’s On The Wall“ iz posljednjeg Bonda, "Spectre". Smith je Oscar posvetio LGBT zajednici širom svijeta. Ovo je inače druga godina za redom da pjesma iz filma Bond osvoji Oscara za najbolju orginalnu pjesmu u filmu.

Jedan od najvećih kompozitora prošlog i ovog stoljeća, Ennio Moricconne, na zadovoljstvo svih, ovogodišnji je dobitnik oscara za najbolju orginalnu muziku za "Hateful eight" Quentina Tarantina.

Crveni tepih pripao Cate Blanchett i Charlize Theron

Brie Larson
Brie Larson

Crvenim tepihom su dominirale uvjek veličanstvene Cate Blanchett u blijedo plavoj Armani Prive, Roony Mara u blijedo rozoj Givenchy, te Charlise Theron u crvenoj Diore Haute Couture, Olivia Wilde u Valentino Haute Couture, Margot Robbie u zlatnom Tom Fordu. Božanstvena u bijeloj kostimu pantalonama Brandona Maxwella bila je Lady Gaga. Svjetlucavu plavu Armani prive nosila je uvjek elegantna Noami Watts, a u Dioru od crne čipke je bila, mada ne na nivou prethodnih puta Jennifer Lawrence. Brie Larson je bila u otmenoj i romantičnoj parisko plavoj Gucci haljini. Dobitnica oscara za sporednu žensku ulogu od koje se mnogo očekivalo Alicia Vikander bila je u žutoj Louis Vuitton haljini, ali najlošijoj do sada na ovogodišnjoj sezoni nagrada. Trudna Emily Blunt blistala je u rozoj Pradi. Sofia Vergara uobičejno zanosna bila je u tamno plavoj Mrachesi.

Muškarci su uobičajeno bili u dominantno crnim svečanim odjelima, tu i tamo po neko, primjesom plave. Za ovu priliku kao drugačijeg, a time i najbolji muški utisak večeri izdvajamo Jareda Leta čiji je crni ansambl razbijao crveni paspul i velika crvena ruža umjesto leptir mašene, kreacija Gucci.

XS
SM
MD
LG