Dostupni linkovi

Filmovi ‘Power of the Dog’ i ‘Dune’ predvode u broju nominacija za Oscara


Insert iz filma "Dune" nastalog na osnovu romana naučne fantastike Franka Herberta iz 1965.

Netflixov film “The Power of the Dog” sa 12 nominacija nalazi se na vrhu ovogodišnjeg takmičenja za Oscara za najbolja filmska ostvarenja. Slijedi ga “Dune” naučno-fantastični film sa 10 nominacija.

U kategoriji za najbolji film nalaze se ostvarenja “Belfast”, “CODA”, “Don’t Look Up”, “Drive My Car”, “Dune”, “King Richard”, “Licorice Pizza”, “Nightmare Alley”, “The Power of the Dog" i remake film “West Side Story”.

Među nominovanim za najbolju glumicu nalaze se Jessica Chastain, Olivia Colman, Penélope Cruz, Nicole Kidman, i Kristen Stewart za njenu ulogu u filmu o princezi Dijani.

Za najboljeg glumca takmičit će se Will Smith, Javier Bardem, Benedict Cumberbatch, Andrew Garfield i Denzel Washington.

Glumica Tracee Ellis Ross i glumac Leslie Jordan čitali su nominacije uživo na više platformi.

Zbog širenja omicron soja korona virusa u posljednja dva mjeseca veći dio Oscar sezone također je održan virtualno. Ceremonija dodjela nagrada prošle godine održana je zbog pandemije na Union Station u Los Angelesu, a gledanost je pala na rekordno niskih 9,85 miliona gledaoca. Ove godine, Oscar se vraća u svoj tradicionalni dom Dolby teatar.

Akademija tek treba da napravi plan za ceremoniju, no ono što se sada zna jeste da će dodjela prvi put od 2018. godne uključivati voditelja.

Među ovogodišnjim nominovanim stranim ostvarenjima nema filmova sa Zapadnog Balkana. Najbliži nominaciji bio je film "Zgjoi" (Košnica) režiserke Blerte Bashollli s Kosova koji je ušao u užu kategoriju od 15 filmova.

Dodjela nagrada, 94. po redu bit će održana 27. marta.

XS
SM
MD
LG