Dostupni linkovi

Osam stvari koje nijeste znali o ukrajinskim izborima


Predizborni plakati Timošenkove i Porošenka, Lviv, maj 2014.
Piše: DaisySinedelar (Priredila Biljana Jovićević)

Osam stavari koje nijeste zanali o ukrajinskim izborima:

1. Julija Timošenko nije jedina s oreolom Narandžaste revolucije

Naravno, ona je jedna koje se sjećamo. Ali Petro Porošenko, koji je 2004-te već imao ogromnu poslovnu imperiju pokrenuo je tada svoj TV Kanal 5, koji je u to vrijeme bio najveća podrška Revoluciji, čak i finasijska. Bio je blizak saveznik Viktora Juščenka, pomogao mu je tokom kampanje za predsjedničke izbore, nadajući se da bi mu taj odnos mogao donijeti premijersku funkciju nakon Narandžaste pobjede.

Umjesto toga, Juščenko ga je imenovao za predsjednika Vijeća za sigurnost i odbranu a premijersku funkciju dodijelio je Juliji Timošenko, koja generalno nije voljela oligarhe, a Porošenko posebno. Oboje i Porošenko i Timošenko dobili su otkaz 2005., nakon njihovih međusobnih optužbi za korupciju i prepirke koja je dovela do paralize Vlade. Porošenko je međutim, ostao blizak sa Juščenkom, koji je kum Porošenkovim kćerima bliznakinjama, Jevgeniji i Oleksandri.

2. Nije ona jedina osoba koja može poslovati s Rusijom

Timošenko, uprkos zaslugama u Narandžastoj revoluciji i prozapadnoj retorici, tradicionalno je bila neko za koga se smatralo da uživa profitabilan odnos s Kremljom. Zaradila je nadimak "gasna princeza" zbog uvoza ruskog gasa 1990-tih; Vladimir Putin je za nju rekao da je neko sa kim je "ugodno" raditi nakon dvije runde pregovora koji su rezulatirali okončanjem gasne krize 2009., no na kraju se sve završilo njenim kontroverznim hapšenjem i zatvaranjem pod vlašću Viktora Janukoviča.

U posljednje je vrijeme upozoravala da se ne koristi sila protiv separatista na istoku, čime je podgrijala spekulacije da igra" Putinovu igru". Ali Porošenko - koji je bio u svakoj administraciji Ukrajine još od predsjednika Leonida Kučme, bez obzira na političku ulogu – je čovjek koji stvara prijatelje takođe. Jedna od njegovih najvećih fabrika čokolade Rošen nalazi se u južnoj Rusiji, no nedavno je imao još ambiciozniju poziciju u pogledu NATO ambicija Ukrajine, jednog od najvećih problema u odnosima s Putinom.

Imajući u vidu antiruski sentiment koji je preplavio Ukrajinu, oba kandidata su pritajila svoje veze s Kremljom i pokušavaju sami sebe prikazati kao patriote i pobunjenike.

Timošenko je u procurelom telefonskom pozivu uhvaćena kako poziva na istrebljenje svih Rusa na ukrajinskom tlu.

Porošenko, čija je čokolada je zabranjena u Rusiji, gotovo godinu dana, iskoristio je trgovinski rat kako bi poboljšao svoju vjerodostojnost kod kuće.

"Zabrana je znak da činim pravu stvar", rekao je ove sedmice u Harkovu."To samo potvrđuje da je moja politika proukrajinska" uvjeravao je Porošenko.

3. Drugi krug bi se mogao dogoditi - i mogo bi biti u korist Timošenko

Svježe ankete koje su zajedno proveli u Kijevu Fondacija za demokratsku inicijativu i Razumkov monitoring centar pokazuju da Porošenko ima 44,6 posto glasova a Timošenko 8.4. To Porošenka stavlja samo na korak od 50 posto, koliko mu je potrebno za pobjedu u prvom krugu izbora.

No, tu nije uzet u obzir sociološki fenomen odnosno "Timošenko fenomen", u kojem liderka Batkivščine (Domovina) tradicionalno skuplja i do15 posto više procenta prilikom glasanja nego u anketama. Trenutno neodlučni birači mogli bi dodati još 15 posto na to, što bi teoretski Timošenko dovelo do gotovo 40 posto i značajno umanjilo Porošenkovu prednost u ovom procesu.

Čak i u slučaju pobjede u prvom krugu, ima razloga da se vjeruje da bilo kakva tvrdnja o prevari ili jednostavna javna destabilizacija, može podgrijati zahtjeve da se 15.juna održi drugi krug. To bi moglo otvoriti priliku za birače na nemirnom istoku, gdje u Dnjepropetrovsku rođena Timošenko privlači velik dio svoje podrške, da izađu u većem broju nego što se očekuje ove nedjelje.

4. Porošenko neće debate

Priprema glasačkih mjesta za izbore
Priprema glasačkih mjesta za izbore
Porošenko stalno odbija debate sa predsjedničkim protivkandidatima, uključujući i Timošenko, uz obrazlođenje da ne želi biti dio "plaćene emisije." (Rekao je doduše da pristati na debatu sa liderkom Batkivščine ako bude bilo drugog kruga). Ovaj njegov ravnodušan stav je razbjesnio Timošenko, koja je 22. maja ponovno pozvala Porošenka da se suoče u debati prije prvog kruga izbora.

Timošenko, koja je već čuvena po debati s praznom stolicom tokom predsjedničkih izbora 2010., protiv Viktora Janukoviča, kaže "nema pitanja na koje ne može odgovoriti " pred javnošću. Za razliku od toga, kako je rekla, Porošenko "nije pristao na debatu ni jedan jedini put. Šta mislite da je to? To je strah - strah od odgovaranja na pitanja koja su vrlo važna za javnost."

Timošenko, proruski kandidat Serik Tipko - njezin blizak rival za drugu poziciju i ekonomista Valerij Konovaljuk imali su televizijsku debatu 23.maja.

5. Nijesu sve zapadne vrijednosti kreirane jednako

Porošenko je iznenadio mnoge prilikom jedne od stanica kampanje u Dnjepropetrovsk oblasti kada je, pritisnut od strane birača, rekao da se protivi gay brakovima. (O tome je izvijestila Katja Gorčinskaja u "Kyiv Postu", koji je također otkrio da je Porošenko radoholičar koji ažurira svoje Facebook postove a povremeno se zna okrenut za lijepom ženom.)

Stav Timošenko o gay brakovima je nejasan, ali je njena desna ruka, privremeni premijer Arsenij Jatsenjuk, zauzeo stav sličan Porošenkovom prošle godine, kada je rekao da "kao hršćanin i Grčki katolik" ne može prihvatiti ideju o istopolnim brakovima.

6. Postoje i drugi ljudi koji se takmiče takođe (skoro 20)

7. Bye - bye, Vitalij

Tehnički, 25. maj će vjerojatno označiti početak novog poglavlja u političkoj karijeri Vitalija Klička. Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji, lider parije Udar, koji je izašao iz predsjedničke trke kako bi ostavio više prostora Porošenku, prema svim očekivanjima trebao bi biti izabran za gradonačelnika Kijeva.

Voditi glavni grad Ukrajine je važan i težak posao koji je malo ko ranije radio kako treba. Grad ustvari nije imao u punom radnom vremenu izabranog gradonačelnika još od kad je duboko nepopularni Leonid Černovetskij uklonjen s vlasti 2010. Ova se pozicija takođe smatra političkim ćorsokakom. Niko od gradskih postsovjetskih gradonačelnika nikada nije napredovao na nacionalnom nivou nakon što su vodili Kijev.

Dakle, koristeći se sportskom metaforom koju sam Kličko favorizuje, on je mogao biti izazivač, ali je kao bokser satjeran u kut. Vjerovatno nikada nećemo saznati da li bi bio na očekivanom novou. Na drugoj strani pozitivno je to što je obećao Kijevljanima vodeni park i Disneyland.

8. Ništa od ovoga ne mora biti relevantno

Prva tri kandidata u predsjedničkoj trci u Ukrajini su milijarder, milioner, i još jedan milijarder.

Svo troje su uključeni u politiku već više od decenije. Niko od njih, stoga, vjerojatno neće zadovoljiti pozive Euromaidana za radikalnim promjenama, naročito u vrijeme kada je nasilna smrt više od stotinu demonstranata i dalje svježa i duboko bolna slika.

Takođe, smrt 17 ukrajinskih vojnika 22. maja na istoku će za sljedećeg predsjednika zemlje predstavljati neposredan izazov uspostave mira u strateškom i terorizovanom dijelu regije. Kada se tome doda tonuća ekonomija Ukrajine i predstojeći parlamentarni izbori riječ je o miksu koji sasvim sigurno niko nema moć da popravi, pogotovo u vrijeme dubokih unutrašnjih podjela i resentimenta za starim čuvarima.

Neki analitičari već predviđaju novi krug Maidan protesta na zimu i nastavak haosa u Ukrajini.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG