Dostupni linkovi

OS BiH u misiji u Afganistanu: Snaga koja doprinosi sigurnosti


Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH), bez obzira na prijetnje i teroristički napad koji se nedavno dogodio u Rajlovcu, odlučne su u pomoći u borbi protiv terorizma.

To pokazuje odlazak 45 vojnika OS BiH u četvrtak u mirovnu misiju u Afganistan. Bez imalo straha odletjeli su iz BiH. Očekivanja su ogromna - da će baš oni odvesti Bosnu i Hercegovinu ka NATO-u.

Pred bh. vojnicima sada je šest mjeseci odlučne borbe u mirovnoj misiji u Afganistanu.

"Ovo je ono što sam željela u karijeri. Obučili smo se i zadovoljstvo mi je predstavljati Oružane snage, ali prije svega državu BiH. Najčešće me pitaju kako je to biti žena vojnik. Malo jeste drugačije nego drugi poslovi koji se podrazumijevaju da pripadaju ženama. Ali, rekla bih da ovaj posao je super", kaže za RSE članica OS BiH pred polazak u Afganistan.

"Mi smo adekvatno obučeni i spremni smo. Nemamo straha. Sigurno je da će biti svakakvih trenutaka, ali kolektiv je dobar pa ćemo sve lako prevladati", ističe vojnik OS BiH.

Već 15 godina Oružane snage BiH odlaze u ovakve mirovne misije. Jedan od vojnika koji se nedavno vratio kaže za RSE da su bh. vojnici po opremljenosti mnogo slabiji u odnosu na vojnike drugih, naprednijih europskih zemalja. No, profesionalnost je gotova jednaka.

Oružane snage BiH
Oružane snage BiH

"Što se tiče profesionalnosti i rada, smatram da smo mi s njima u rangu. To su priznali i Danski kontigenti svojim pohvalama i stalnim pozivima da ponovno s njima sudjelujemo u misijama", kaže nam vojnik.

Dok borave tamo, 24 sata brinu o sigurnosti vojnika iz različitih zemalja koji borave u Afganistanu.

"To je život u multinacionalnom okruženju u kojem smo izvršavali sve zadane zadatke. Bili smo zaduženi za osiguranje kompletne jedne baze. Naša odgovornost je bila sigurnost za sve one koji žive i rade u jednoj od baza. Kada smo krenuli rekli su nam da smo maksimalno profesionalni i da odgovorno izvršavamo sve obaveze", prepričavaju nam vojnici OS BiH.

Na ispraćaj došle su obitelji vojnika. Strah i zabrinutost postoje, ali na ispraćaju u vojnoj bazi Dubrave, bili su im samo podrška. Zdenko Prkić, ujak jednog od vojnika, emocije nije skrivao.

"Ponosni smo i veoma nam je drago. Sretni smo. Za svog nećaka bih rekao sve najbolje. Nemam riječi kojima bi opisao ovo sjajno dijete", kaže Prkić.

Odlazak u mirovnu misiju za vojnike OS BiH je veliki izazov. Svakom zadatku se pristupa potpuno odgovorno posebice zbog činjenice da kada stignu u Afganistan bh. vojnici ne odlaze na obuke, već im se s punim povjerenjem tamo daju zadaci i obveze.

"Posebno ovakva vrsta zadataka predstavlja izazov gdje svaka sitnica može ostaviti posljedice. Mi takav luksuz sebi ne možemo priuštiti. Zbog toga činimo sve da momci i djevojke koji odlaze u mirovne operacije van BiH budu apsolutno spremni i sposobni da izvrše sve zadatke koji budu stavljeni pred njih", navodi za RSE brigadni general Kenan Dautović.

Anto Jeleč
Anto Jeleč

General pukovnik OS BiH Anto Jeleč ističe da posljednja dešavanja, misleći na terostički napad u Rajlovcu, ni u jednom trenutku vojnike nisu pokolebala da odustanu od misije u Afganistanu.

"Naravno da ovih dana pripreme vršimo kroz dodatno osiguranje i dodatni oprez, ali vojnici su pripravni i obučeni, opremljeni. Uvjeren sam da nemaju nikakvog straha. Svoju zadaću će do kraja izvršiti. Mi već 15 godina odlazimo u mirovne misije. Svi su se hvala Bogu živ i zdravi vratili bez ijednog incidenta", riječi su Jeleča.

I američki vojnici stigli su na ispraćaj vojnicima OS BiH u vojnu bazu Dubrave. Vojni ataše SAD-a Marc Aras slikovito nam je pojasnio da vojnici OS BiH u mirovnim misijama stoje rame uz rame s amerčkim vojnicima.

"Ja sam više nego impresioniran dosadašnjim angažmanom i profesionalnošću vojnika OS BiH. Oni su više nego spremni da rame uz rame sudjeluju s pripadnicima naših oružanih snaga. Ljudi BiH i svi bi trebali biti ponosni na njihov doprinos, jer to znači da Bosna i Hercegovina postaje snaga koja doprinosi sigurnosti", kaže Aras.

Ni predstavnici međunarodnih, a ni domaćih institucija, nisu krili da bosanskohercegovački vojnici u mirovnim misijama rade sjajan posao. Tako važan put BiH ka NATO-u danas je isključivo političko pitanje.

  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG