Dostupni linkovi

Incident na granici Srbije i Kosova


Pripadnici Žandarmerije u Merdaru u nedelju uveče
Pripadnici Žandarmerije u Merdaru u nedelju uveče
U nedelju uveče na granici Srbije i Kosova pripadnici Žandarmerije sukobili su se sa naoružanim Albancima u selu Mirovac kod Podujeva. Tom prilikom ranjeno je šest lica albanske nacionalnosti koji su ušli na teritoriju Srbije u nameri da nelegalno seku šumu i tada je došlo do oružanog sukoba sa patrolom Žadramerije.

Šest osoba koje su ranjene van su životne opasnosti. Pet osoba je lakše, a jedna teže povređena, i trenutno se nalaze na Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini.

Policija Kosova je saopštila da je navodno došlo do razmene vatre između nekoliko lica koja su izašla da seku drva, i nekoliko lica sa strane Srbije. Kao posledica razmene vatre, šest kosovskih Albanaca je povređeno.

Pucnjava iz automatskog oružja trajala je više od pola sata. Komandant Žandarmerije, general Bratislav Dikić u izjavi za Slobodnu Evropu kaže:

„U neposrednoj blizini administrativne linije, u reonu sela Borovac, otvorena je vatra iz automatskog naoružanja na patrolu Žandarmerije na koju je adekvatno odgovoreno. Žandarmerija je prilikom vršenja svojih redovnih aktivnosti obilazila to područje. Na licu mesta trenutno se nalazi samo jedan traktor, nekoliko motornih testera i ličnih delova opreme. Stanje bezbednosti je stabilno. Po našim nekim informacijama, informacijama KPS i medija na Kosovu, da ima da ima povređenih lica albanske nacionalnosti koja su bila na mestu događaja“, rekao je general Dikić.

Potraga za ranjenim licima albanske nacionalnosti, za koje su pripadnici Žandarmerije sumnjali da se nalaze uz granicu sa Kosovom trajala je protekle noći do iza ponoći. Deo uz granicu Srbije i Kosova gde se dogodio oružani incident bio je blokiran od strane velikog broja pripadnika Žandarmerije.

„Žandarmerija je preduzela sve mere i obezbedila područje. Obavestili smo istražne organe, KFOR i EULEX“, kazao je general Dikić.

Direktor hitne pomoći, Basri Lenjani, izjavio je za RSE da ranjeni nisu bili u kritičnom stanju. Nakon hirurške intervencije i analiza, dve osobe su prebačene na ortopediju, a jedna na Kliniku za grudnu hirurgiju zbog povreda torakalnog predela tela. Ostala dvojica se takođe nalaze na klinici, kazao je Lenjani.

Policija Kosova potvrdila je slučaj razmene vatre na granici Kosova i Srbije.

Saopšteno je da je policija poduzela sve neophodne mere u vezi sa ovim slučajem i da se vodi istraga protiv osoba uključenih u pucnjavu.

Ovo je treći oružani incident u ovom selu u proteklih desetak dana.
  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG