Dostupni linkovi

U Moskvi počelo suđenje aktivisti optuženom za diskreditiranje vojske


Oleg Orlov čeka na ispitivanje pred ruski Istražni odbor, Moskva, 21. mart 2023.
Oleg Orlov čeka na ispitivanje pred ruski Istražni odbor, Moskva, 21. mart 2023.

U Moskvi je 8. juna počelo suđenje jednom od lidera nevladine organizacije "Memorijal" Olegu Orlovu, optuženom da je "diskreditovao" rusku vojsku, zbog čega mu prijeti do pet godina zatvora.

Sedamdesetogodišnji Orlov, poznata ličnost "Memorijala", organizacije koja je dobila Nobelove nagrade za mir i koja je u nekoliko navrata kritizirala rusku invaziju u Ukrajinu, odbacio je sve optužbe na svoj račun.

On je neposredno prije početka ročišta govorio pred novinarima koji prate njegovo suđenje.

"Bit će sve u redu. Ja sam branilac ljudskih prava, bavio sam se dugi niz godina kršenjem ljudskih prava i standarda humanitarnog prava u zoni sukoba. To mi je obaveza", rekao je Orlov za AFP uoči suđenja.

On je dodao da bi neko mogao da kaže da je bolje šutjeti. "Međutim, cijeli život a i moja pozicija su me uvijek obavezali i obavezuju da ne cšutim", rekao je Orlov.

Orlov je optužen za "javne aktivnosti koje imaju za cilj diskreditovanje" ruskih oružanih snaga, što je član krivičnog zakona koji se koristi protiv kritičara sukoba u Ukrajini. Taj zakon, ocojenjen kao represivan, nedavno je dodatno pooštren.

Branilac ljudskih prava, koji je optužbe ocijenio kao "idiotske", optužen je da je sam demonstrirao protiv ruske ofanzive u Ukrajini i da je objavio članak koji kritizira ruske vlasti, pod naslovom "Htjeli su fašizam, dobili su ga".

"Bit ću osuđen, niko u to ne sumnja. Da li će to biti teška kazna? Postoje stavovi da treba očekivati prave zatvorske kazne", rekao je Orlov za AFP dan prije početka suđenja.

Rusko pravosuđe je krajem 2021. godine naložilo raspuštanje "Memorijala", dok su vlasti predskednika Vladimira Putina pojačale represiju kritičnih glasova, nekoliko nedjelja prije početka invazije na Ukrajinu.

"Memorijal" je u oktobru 2022. dobio Nobelovu nagradu za mir, zajedno s Ukrajinskim centrom za građanske slobode i bjeloruskim aktivistom Alešom Beljatskim, koji je u zatvoru u svojoj zemlji.

XS
SM
MD
LG