Dostupni linkovi

Organizacije iz RS: Protiv smo nerada Instituta za nestala lica BiH


Ilustracija
Ilustracija
Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske ne želi da ruši Institut za nestale osobe BiH, već njegov nerad. Ovo je poruka koju su predstavnici ove organizacije i vlasti tog entiteta odaslali u javnost nakon susreta sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Damirom Ljubićem. Napomenuli su takođe da je poces identifikacije nestalih osoba u ozbiljnom zastoju.

Problem nestalih osoba u BiH treba riješiti kroz instituicije sistema, smatraju
predstavnici organizacija nestalih osoba iz Republike Srpske. Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović prenio je te zahtjeve ministru za ljudska prava BiH Damiru Ljubiću.

„Istrajavamo na tome da rješavamo pitanje kroz sistem, a ne na ulici, ne na drugi način, i na taj način želimo da po ne znam koji put demantujemo sve ono što nam se pripisuje - da mi rušimo Institut za nestala lica. Ne. Mi želimo da rušimo nerad Instituta, da smijenimo one koji ne rade u skladu sa zakonom i projektovanim zadacima“, rekao je Mitrović.

Mitrović dodaje da je neophodno okončati nelegalni rad nekih organa, uz pojašnjenje:
Damir Ljubić
Damir Ljubić

„Jer nelegalni organi donose odluke koje nisu legalne i one se ne sprovode onako kako trebaju da se sprovode. Iz tih razloga imamo da centralna evidencija nije završena. Ona je vrlo važna pogotovo kada je u pitanju spisak nestalih lica - da se zna ko se traži i da se eliminiše diskriminacija koja je sad očigledna. Statistika to višestruko potvrđuje. I na kraju-krajeva, da se taj proces ubrza, jer je jedan od najvažnijih motiva i razloga formiranja Instituta bio da se ubrza proces traženja nestalih, a on je u zastoju.“

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić kaže da je na osnivačima da se opredijele šta je od organa Instituta legitimno i legalno, a šta nije, i koje su odluke u skladu sa pozitivnim propisima.Ukazuje i na atmosforu u samom Instituta za nestale osobe BiH.

„U Institutu, moje je lično mišljenje, se osjeća problem da su svi organi u tehničkom mandatu i to ima određenoga uticaja na sam rad i efikasnost rada Instituta“, navodi Milutin Mišić.

Polemike oko broja žrtava

Rukovodilac Tima Republike Srpske za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Staša Košarac obrazlaže da su od ministra za ljudska prava BiH Damira Ljubića tražili da se Vijeće ministra odredi prema problemu zastoja u procesu traženju nestalih, kao i primjeni, zapravo neprimjeni Zakona o nestalim osobama.

„Želim da napomenem da je za četiri i po godine, otkad postoji Institut za nestala lica BiH, ukupno pronađeno 19 srpskih tijela, a da je 103 ukupno identifikovano, što je poražavjuća činjenica – jer treba istaći činjenicu da RS i porodice iz RS još uvijek traže 1.695 nastradalih i da oko 608 lica jeste u spomen-kosturnicama širom RS. Smatramo da je cilj samog zakona i postojanja Instituta za nestala lica BiH ubrzanje procesa pronalaska i identifikacije. Očigledno da Institut, kao i mnoge druge agencije na nivou BiH, nije dogovorio svojoj potrebi i to je nedopustivo za jednu zemlju. Mi tražimo da Institut radi, da ima legitimne organe, jer želim da podsjetim da nijedan organ Instituta za nestala lica BiH, po Zakonu o nestalim licima i sporazumu koji su potpisali Savjet ministara i IMP nisu legitimni. I Upravnom i Nadzornom odboru i Kolegiju direktora je istekao mandat.“

Na pitanje svih pitanje povodom problema nestalih osoba - zašto se stalno ulazi u polemiku oko broja žrtava, Milutin Mišić iz Instituta za nestale odgovara:

„O broju žrtava, nažalost, polemisaće iz puno razloga, ali jedan od osnovnih problema je upravo taj da nismo završili uspostavu centralne evidencije, niti izvršili verifikaciju svih nestalih, što je bio osnovni cilj. S obzirom da to nije urađeno, svi oni koji žele sa tim da polemišu imaju stvarno argumente, koje im što prije treba da izbijemo time da taj proces brzo završimo.“

Ministar za ljudska prava BiH Damir Ljubić saslušao je zahtjeve predstavnika nestalih iz RS koji očekuju što skoriji konkretan odgovor na osnovni zahtjev - da se proces traženja nestalih osoba u BiH ubrza.

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG