Dostupni linkovi

Orban upozorava na 'eru recesije' u Evropi


Viktor Orban potpisuje dokumente kojima postaje premijer Mađarske po peti put, 16. maj 2022.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je na “eru recesije” u Evropi u momentu kada se kontinent bori sa rastućom inflacijom i troškovima energije zbog rata u Ukrajini.

Polažući zakletvu nakon što je u aprilu izabran na novi mandat, Orban se u obraćanju osvrnuo i na Brisel rekavši parlamentu da "iz dana u dan zloupotrebljava svoju moć" potiskivanjem suvereniteta država članica.

Ipak, rekao je da je u narednoj deceniji Mađarskoj mjesto u Evropskoj uniji.

Parlament je Orbana izabrao za premijera sa 133 glasa za i 27 protiv. Ovim će predsjednik Fidesza postati premijer Mađarske po peti put.

U svom obraćanju Orban je također rekao da Maađarska neće blokirati sankcije Unije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu sve dok ne predstavljaju rizik za energetsku sigurnost Mađarske.

Mađarska je, uz još nekoliko država članica, odbacila predložene trenutne sankcije EU za rusku naftu.

Budimpešta kaže da od Unije želi stotine miliona eura kako bi ublažila cijenu odustajanja od ruske nafte. Kako bi embargo bio uveden Evropskoj uniji je potrebno da svih 27 zemalja članica pristane na sankcije.

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku sporazumu o embargu koji je Evropska komisija, izvršna vlast EU, predložila početkom maja kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja je počeka 24. februara.

Najvažniji zadatak njegove nove vlade biće usmjeravanje mađarske ekonomije kroz evropsku ekonomsku krizu, odbrana poreznih olakšica i podsticaja koje se odobravaju porodicama te odbrana ograničenih računa za energiju domaćinstava, rekao je mađarski premijer.

"Rat i evropska politika sankcija datih kao odgovor, stvorili su energetsku krizu", rekao je Orban.

"Energetska kriza i povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama zajedno su doveli do ere visoke inflacije. Sve će to dovesti do ere recesije, kada će pad ekonomske proizvodnje, stagnacija i godine blagog povećanja proizvodnje slijedite jedni druge u Evropi."

Orban se u više navrata sukobio s EU-om oko politika, u posljednje vrijeme oko LGBTQ prava i pitanja vladavine prava, ali je rekao da važnost članstva Mađarske u NATO-u nikada nije bila tako očita kao sada.

Rekao je i da su projekcije da će rat u susjednoj Ukrajini "dugo trajati i predstavljati trajnu sigurnosnu prijetnju Mađarskoj".

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG