Dostupni linkovi

Dodik sa Orbanom u Budimpešti, susret nazvao 'srdačnim'


Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban (arhivska fotografija)
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban (arhivska fotografija)

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se 13. oktobra u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Orban je Orbanu u tvitu čestitao pobedu na izborima.

Dodik je uoči sastanka izjavio da će tema sastanka s Orbanom biti električna energija, a na Dodikovom zvaničnom Tviter nalogu objavljeno je da je susret sa mađarskim premijerom bio "srdačan".


Dodik je u Budimpešti razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem i "zahvalio mu na ličnom angažiranju da Evropska komisija preporuči BiH kandidatski status", navodi se na Dodikovom Tviteru.

"Ali izrazio sam i sumnju da ovakva BiH sa međunarodnom upravom i OHR može ostvariti bilo kakav napredak", napisao je Dodik.

BiH je od Evropske komisije (EK) 12. oktobra dobila uslovnu preporuku za status kandidata za članstvo u evropskoj zajednici država.

Dodik i Orban imaju bliske odnose. Mađarski premijer je u proteklom periodu podržao Milorada Dodika u kampanji za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) i tom prilikom ovaj entitet u Bosni i Hercegovini nazvao "počasnim susjedom".

Izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. oktobra, ali zvanični rezultati još nisu saopšteni. Na izborima za Predsednika RS naloženo je ponovno brojanje listića nakon što su i Dodik, kao kandidat vladajućeg SNSD-a, i njegova protivkandidatkinja iz opozicije Jelena Trivić proglasili pobedu.

Opozicija Dodika optužuje za izbornu krađu, što on odbacuje.

Orban u 'prijateljskoj posjeti' Dodiku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

XS
SM
MD
LG