Dostupni linkovi

Orban kaže da Mađarskoj nije problem da plaća gas u rubljama


Viktor Orban
Viktor Orban

Mađarska ne bi imala poteškoća da plati isporuke gasa iz Rusije u rubljama, a ako Rusija to zatraži Budimpešti, to će učiniti, rekao je premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare u sredu, odgovarajući na pitanje agencije Rojters.

Orban je rekao da je pozvao Vladimira Putina da uspostavi momentalni prekid vatre u Ukrajini i lidere Francuske, Nemačke i Ukrajine da se sastanu sa ruskim liderom u Budimpešti.

"Predložio sam predsedniku Putinu da proglasi momentalni prekid vatre", rekao je i dodao da je razgovarao sa ruskim predsednikom.

"Njegov odgovor je bio pozitivan, ali uz uslove", rekao je Orban, ne objašnjavajući detalje.

Mađarski lider, koji je ponovo izabran na izborima u nedelju, 3. aprila, dodao je da je pozvao Putina u Budimpeštu zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na razgovore.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem marta najavio da će Rusija ubuduće tražiti isplatu računa gasa u rubljama, što su zemlje EU odbile, pozivajući se na ugovore u kojima je precizirana valuta plaćanja.

Putinov potez je revolucionaran za tržište gasa: čak je i komunistički Sovjetski Savez prihvatao stranu valutu za svoj izvoz energije.

Kremlj je 30. marta signalizirao da bi mogao proširiti potražnju za plaćanjem u rubljama i na druge robe, uključujući naftu, žito, gnojiva, ugljen i metale.

Ovakav zahtev Rusije je jedan od odgovora na sankcije Zapada, nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG