Dostupni linkovi

Berlin preuzeo kontrolu nad Gazpromom u Nemačkoj


Logo kompanije Gazprom Germania na njenom sedištu u Berlinu, 1. april 2022.
Logo kompanije Gazprom Germania na njenom sedištu u Berlinu, 1. april 2022.

Nemačka vlada preuzela je kontrolu nad ogrankom ruskog gasnog giganta Gazprom u Nemačkoj s ciljem da osigura redovno snabdevanje, dok rastu tenzije oko isporuka gasa između Rusije i Evrope pošto je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu, a Zapad u odgovoru uveo oštre sankcije, pišu svetski mediji.

Zaštita sigurnosti snabdevanja

Vlada u Berlinu preuzela je kontrolu nad Gazprom Germania koja upravlja nekim od najvećih skladišta prirodnog gasa u Nemačkoj, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) u saopštenju u ponedeljak, 4. aprila, naveo je da će nemački savezni energetski regulator Bundesnetzagentur biti privremeni poverenik Gazprom Germanije s punim ovlašćenjima.

Ministarstvo je navelo da je bilo prinuđeno da reaguje zbog "nejasnog pravnog odnosa kompanije i njenog kršenja obaveza o izveštavanju" prema nemačkim zakonima, dodajući da Gazprom Germania upravlja kritičnom infrastrukturom u Nemačkoj zbog čega ima ogroman značaj za snabdevanje gasom.

"Nemačka vlada čini sve što je potrebno da zaštiti sigurnost snabdevanja", rekao je Habek.

'U interesu Nemačke i Evrope'

Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da je upravljanje Gazprom Germanijom prebačeno na nemačko regulatorno telo kako bi se sprečilo da je kupe dve kompanije iz Rusije, ukazuje Rojters (Reuters).

"Naš cilj će biti da vodimo Gazprom Germaniju u interesu Nemačke i Evrope", rekao je šef Bundesnetzagentura Klaus Miler (Klaus Mueller).

Habek je rekao da je sigurnost snabdevanja gasom trenutno zagarantovana uprkos krizi u energetskim vezama Nemačke i Rusije pošto je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Gazprom Germaniju pokušale su da kupe JSC Palmari (JSC Palmary) i Gazprom eksport biznis servisis (Gazprom Export Business Services LLC), ali je, prema nemačkom ministarstvu nejasno ko stoji iza njih, što, kako ukazuje Rojters, implicira da akvizicija nije legalna budući da su investitori izvan Evropske unije a da treba da upravljaju ključnom infrastrukturom.

Habek je rekao da je prebacivanje Gazprom Germanije na nemačko regulatorno telo izazvano i time što Gazprom nije obavestio vladu o promeni vlasništva nad njegovom nemačkom kompanijom.

Gazprom je 1. aprila bez objašnjenja naveo da se povlači iz Gazprom Germanije i sve njene imovine koja uključuje podružnice u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Češkoj.

Ruski gasni gigant je, kako ukazuje Rojters, već mesecima na udaru regulatora Evropske unije zbog optužbi, koje je negirao, da sprečava veće isporuke koje bi mogle da snize cene tog energenta koje su bile u porastu jesenas.

Energetske tenzije

Potez nemačke vlade usledio je dok rastu tenzije između Rusije i Evrope oko energetskog snabdevanja posle ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Zapada, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Prošlog meseca je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Rusija tražiti da se gas plaća u rubljama, ali je pošto su Nemačka i druge evropske zemlje to odbile, potpisao ukaz prema kojem će evropski kupci plaćati u evrima ili dolarima ruskoj banci koja bi potom kupovala rublje.

Nemačka, koja je u velikoj meri energetski zavisna od Moskve, posle ruske invazije na Ukrajinu je objavila da ima za cilj da prekine uvoz gasa iz te zemlje do 2024. godine, a uvoz ruske nafte do kraja ove godine. Neposredno pre početka rata u Ukrajini, Berlin je obustavio izdavanje dozvole za Severni tok 2, koji bi udvostručio količinu gasa koji Nemačka direktno uvozi iz Rusije.

Prošle nedelje, Berlin je aktivirao fazu ranog upozorenja plana za vanredne situacije s ciljem da zaštiti zemlju od mogućeg smanjenja isporuka ruskog gasa. Završna faza plana, koja bi mogla da počne ako se prekine snabdevanje gasom, predviđa racionalizaciju potrošnje gasa.

Ipak, ističe američki list, uprkos sve većem ogorčenju zbog agresije Moskve na Ukrajinu, Nemačka je dosad odbacivala uvođenje potpunog embarga na ruski gas iz straha za posledice po svoju privredu koja u velikoj meri zavisi od tog energenta za grejanje, proizvodnju električne energije i proizvodnju u ključnim sektorima kao što je hemijska industrija.

Prelazno rešenje

Odluka nemačkog Ministarstva ekonomije, za koju je Habek rekao da je "prelazno rešenje", biće na snazi do 30. septembra, ističe Politiko (Politico).

"Vlada radi ono što je neophodno da obezbedi sigurnost snabdevanja u Nemačkoj — to uključuje da nemačka energetska infrastruktura ne bude izložena proizvoljnim odlukama Kremlja", rekao je nemački ministar ekonomije.

U Gazprom Germaniji su prošle nedelje antimonopolski zvaničnici EU izvršili pretres u okviru istrage o ceni gasa.

Evropska komisija je potvrdila da je izvršila inspekcije u "nekoliko kompanija u Nemačkoj koje su aktivne u snabdevanju, prenosu i skladištenju prirodnog gasa", ali je odbila da precizira koji entiteti su u pitanju.

XS
SM
MD
LG