Dostupni linkovi

U Višegradu obeleženo 29 godina od stradanja bošnjačkih civila


S mosta Mehmed paše Sokolovića u Drinu je spušteno 3.000 ruža za isto toliko ubijenih Bošnjaka. (Fotografija sa obeležavanja 27. godišnjice u junu 2019.)
S mosta Mehmed paše Sokolovića u Drinu je spušteno 3.000 ruža za isto toliko ubijenih Bošnjaka. (Fotografija sa obeležavanja 27. godišnjice u junu 2019.)

Sa Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu je u Drinu bačeno 3.000 ruža za isto toliko ubijenih Bošnjaka u tom gradu tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Komemoracija povodom 29 godina od stradanja Bošnjaka u Višegradu, koju su organizovali Medžlis Islamske zajednice Višegrad, Udruženje porodica nestalih lica "Višegrad 92." i Udruženje "Žena - žrtva rata", počela je na ćupriji, a nastavljena verskim obredom na groblju Stražište, kao i posetom mesta masovnog stradanja bošnjačkih civila, prenosi Beta.

Prema podacima Haškog tribunala, samo u maju i junu 1992. godine, ubijeno je više od 60 posto Bošnjaka sa područja opštine Višegrad.

Jedan od najvećih zločina desio su se 14. juna 1992. godine, kada je specijalna vojna formacija pod komandom Milana Lukića zarobila više od 70 osoba, među njima i žene i decu, koji su živi spaljeni u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Najmlađa žrtva je bila beba od dva dana.

U naselju Bikavac 27. juna 1992. godine u kući Mehe Aljića spaljeno je 72 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva bilo je jednogodišnje dete.

Za zločine počinjene u Višegradu do sada je osuđeno 18 osoba, od kojih troje u Haškom tribunalu.

Ukupno je presuđeno 247 godina zatvorske kazne, a doživotna kazna zatvora izrečena je Milanu Lukiću, koji je uhvaćen u Argentini 2005. godine.

XS
SM
MD
LG