Dostupni linkovi

Sud BiH potvrdio optužnicu za silovanje dvije žene tokom rata u Foči


Pogled na obnovljenu Aladža džamiju u Foči

Protiv Novice Tripkovića iz Gacka potvrđena je optužnica zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je iz Suda BiH u petak, 21. januara.

“U optužnici se navodi da je optuženi Tripković, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Vojske Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva Opštine Foča, prisilio na seksualni odnos dvije osobe”, navode u Sudu BiH.

Optužnicu protiv Tripkovića, zvanog “Vojvoda”, Tužilaštvo BiH podiglo je krajem decembra. Tada je saopšteno da se optuženi tereti za ratni zločin silovanja dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče.

Prema procjenama međunarodnih organizacija, rat na prostoru bivše Jugoslavije ostavio je iza sebe oko 30.000 žena i oko 3.000 muškaraca žrtava seksualnog nasilja.

Prema procjenama u BiH je silovano oko 20.000 žena.

Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.

U vrijeme rata u BiH, u Foči su na nekoliko lokacija poput sportske sale “Partizan” u centru grada i Karamanove kuće kod Miljevine odvođene i silovane žene.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom BiH, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti.

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Radovan Veljović uhapšen je 15. septembra, zbog sumnje da je tokom 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti koji se odnosi na silovanje i seksualno zlostavljanje.

XS
SM
MD
LG