Dostupni linkovi

U Foči uhapšen osumnjičeni za silovanja u vrijeme rata


Upravo zbog Foče (na fotografiji), presudom iz 2001. godine Haški tribunal je po prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti
Upravo zbog Foče (na fotografiji), presudom iz 2001. godine Haški tribunal je po prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Radovan Veljović uhapšen je u srijedu, 15. septembra, zbog sumnje da je tokom 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti koji se odnosi na silovanje i seksualno zlostavljanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je tijekom 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS na području Foče, počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Navedeni osumnjičeni se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja” navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Nakon lišenja slobode, Veljović je predat postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Pomoć u hapšenju pružili su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

U vrijeme rata u BiH, u Foči su na nekoliko lokacija poput sportske sale "Partizan" u centru grada i Karamanove kuće kod Miljevine odvođene i silovane žene. Prema procjenama u BiH je silovano oko 20.000 žena.

Ratni zločin - silovanje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom BiH, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je po prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.

XS
SM
MD
LG