Dostupni linkovi

Advokatica Kisić: Osumnjičenik za ratne zločine Goran Sarić pušten iz pritvora


Advokat Nina Kisić, Sarajevo, 12. august 2021.
Advokat Nina Kisić, Sarajevo, 12. august 2021.

Goran Sarić, bivši komandant Specijalne jedinice policije Republike Srpske (RS), koji je osumnjičen za ratni zločin u BiH devedestih godina prošlog stoljeća, pušten je iz pritvora i branit će se sa slobode.

Potvrdila je to u petak 10. decembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) Sarićeva advokatica Nina Kisić, ističući da je Sarić pušten iz pritvora na temelju rješenja Suda BiH.

"Sarić je u ovom trenutku izašao iz pritvora", kazala je Kisić, te je dodala da je rješenje o puštanju iz pritvora doneseno i za ostale osumnjičene koji su 3. decembra uhapšeni sa Sarićem.

Sarić i još šest osoba, uhapšeni su 3. decembra zbog sumnje da su počinili masakr nad civilima bošnjačke nacionalnosti devedesetih godina prošlog stoljeća u mjestu Balatun na sjeveroistoku BiH. Sud BiH je osumnjičenima 4. decembra odredio jednomjesečni pritvor.

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su ove osobe na području Bijeljine i Sokoca, u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Tužilaštvo BiH tereti osumnjičene da su kao pripadnici policijskih struktura RS učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena, u mjestu Balatun kod Bijeljine.

XS
SM
MD
LG