Dostupni linkovi

Optužnica protiv bh. poslanika Bijedića zbog navoda o namještanju milionskog posla


Bh. političar Enver Bijedić

Općinski sud u Gračanici potvrdio je optužnicu protiv devet osoba među kojima se nalazi i Enver Bijedić predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH i poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Oni se optužuju za pribavljanje koristi i namještanje posla u vrijednosti od 2,75 miliona eura u predmetu “Rudnik soli Tuzla”.

Optužnica je potvrđena i protiv Dženana Mujkića i Atifa Mujkića, odgovornih osoba u firmi "Mining & Drilling" Gračanica, te Amira Sušića i Aziza Čačkovića, bivših direktora u "Rudniku soli" Tuzla.

Potvrđena je i protiv Amira Tursunovića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Rudnika, Asmira Hasića, bivšeg ministra privrede u Vladi TK, Suada Fejzića i Nermina Uljića, odgovornih osoba i članova Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

Optuženi se terete da su od septembra 2019. do februara 2021. godine pristali da budu dio grupe, koju je organizovao Bijedić, s ciljem da firmi Mining & Drilling pribave korist.

To su učinili na način da kontinuirano pogoduju da ova firma ima povlašten položaj i bezrezervni preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla.

"Pri tome su bili svjesni i znali da ovo privredno društvo u privatnom vlasništvu ne ispunjava uslove tendera u vezi sa posjedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uslova, potreban broj stručnog i kvalifikovanog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova", saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U ovom periodu, uz različite uloge i učešće optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je firma "Mining & Drilling", bila za više od dva miliona maraka (oko milion eura) skuplja u odnosu na drugu firmu iz Bugarske koja je bila kredibilan ponuđač.

Nakon više poništenih tendera i pogodovanja za tenderske uslove za ovu firmu koje i dalje nisu ispunjavali, firma "Minning & Drilling" je krajem decembra 2020. godine dostavila ponudu u iznosu od oko 5,4 miliona maraka (od 2,75 milona eura) za izvođenje ovih radova na sedam bušotina.

U januaru 2021. godine dodijeljen joj je ugovor, koji je i potpisan mjesec dana poslije.

"O samim činjenicama neispunjavanja uslova firme Mining & Drilling u periodu provođenja tendera i potpisivanja ugovora, se izjasnio i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ova firma nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljena za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru", navodi se u saopćenju.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih lica, te da se razmotri više od 1.000 materijalnih dokaza pribavljenih tokom istrage.

Enver Bijedić je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH) te bivši član Socijaldemokratske partije (SDP) BiH iz koje je isključen u julu 2019. godine. Od 2010. godine bio je na poziciji Federalnog ministra prometa i komunikacija.

XS
SM
MD
LG