Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića zbog zloupotrebe ovlasti 


Enver Bijedić

Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv poslanika Envera Bijedića zbog sumnje da je kao bivši direktor "Direkcije za izgradnju Tuzla" počinio krivično djelo zloupotrebe ovlaštenja u privrednom poslovanju povezanim sa nezavršetkom izgradnje stambeno-poslovnog objekta "15. maj" u Tuzli.

Enver Bijedić je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH) te bivši član Socijaldemokratske partije (SDP) BiH iz koje je isključen u julu prošle godine. Od 2010. godine bio je na poziciji Federalnog ministra prometa i komunikacija.

“Postoji sumnja da je Bijedić, u period od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji, suprotno Statutu preduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu, koristio protivno njihovoj namjeni”, saopšteno je u četvrtak, 3. septembra iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Bijedić je, neispunjavajući ugovorne obaveze, nenamjenski potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od milion konvertibilnih maraka, piše pored ostalog.

U objašnjenju se navodi kako je bio svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima samo do visine projektovane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza. Zbog toga, kako je navedeno, ovaj objekat ni do danas nije završen.

Kantonalno tužilaštvo je u optužnici predložilo nadležnom sudu da se, po pravosnažnosti presude, optuženom Bijediću izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od pet godina.

XS
SM
MD
LG