Dostupni linkovi

Optimizam kod vlasti: Datum pregovora do kraja godine


Ilustracija
Crna Gora bi, prema optimizmu koji vlada kod predstavnika državnih institucija, civilnog sektora, ali i stranih diplomata, trebalo da očekuje da do kraja ove godine dobije datum početka predpristupnih pregovora, koje je Evropska komisija, prošle godine uslovila ispunjavanjem sedam zahtjeva.

Iako Crna Gora, još uvijek nije ispunila zahtjeve Evropske komisije, koji su uslov za početak predpristupnih pregovora, ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka kaže da će o tome konačna odluka biti donešena krajem decembra, a da on lično očekuje pozitivan epilog.

"Evropska komisija će 12 oktobra donijeti izvještaj o napretku Crne Gore. Prema onome što ja znam ako taj izvještaj bude pozitivan komisija će preporučiti Savjetu Evrope da dodijeli Crnoj Gori datum početka pregovora. Savjet će o tome razgovarati u decembru i ja lično očekujem da će odluka biti pozitivna", rekao je Lipka.

Crna Gora je prošle jeseni i zvanično postala kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ali nije dobila datum početka predpristupnih pregovora.
Bibović: Dosta toga ima da se uradi ali mislim da u ovoj fazi integracija možemo biti zadovoljni i na osnovu veoma konkretnih rezultata veoma smo optimistični.

Ovaj sljedeći korak u procesu evropske integracije uslovljen je, kako su tada govorili evropski zvaničnici, “domaćim zadatkom”, što je zapravo značilo da Crna Gora mora ispuniti nekoliko ključnih kriterijuma: efikasno i depolitizovano sudstvo, konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, izborni zakon usaglašen sa Ustavom, eliminacija diskriminacije, sloboda medija i reforma javne uprave.

Rok za ispunjavanje ovih zahtjeva uskoro ističe, a “domaći zadaci” nijesu u potpunosti završeni. Ipak, sekretar crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova Mirsad Bibović, za RSE kaže da je optimista.

"Dosta toga ima da se uradi ali mislim da u ovoj fazi integracija možemo biti zadovoljni i na osnovu veoma konkretnih rezultata veoma smo optimistični što se tiče odluke Savjeta na jesen da ćemo dobiti datum otpočinjanja pregovora", kaže Bibović.

I šansa i obaveza

Pozitivan razvoj događaja očekuju i u Evropskom pokretu u Crnoj Gori, koji je u utorak organizovao Drugu konferenciju Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore, čiji je cilj okupljanje svih društvenih faktora na dostizanju konačnog cilja evropskih integracija.
Rifat Rastoder

Iskazavši zadovoljstvo kvalitetnom realizacijom projekta i željom Slovačke da nastavi da ga finansira, generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kaže da treba očekivati pozitivan odgovor Evropske komisije.

"Za sada, barem koliko nam to naši kontakti omogućavaju a imamo ih dosta i ovdje u zemlji a i vani u evropskim strukturama nijesmo imali prilike da čujemo ni jednu veću ili snažniju i oštriju kritiku prema Crnoj Gori. No, iz pored 7 oblasti i zahtjeva koje brže ispunjavamo isto tako postoje neke koje sporije ispunjavamo i gdje se očekuje veća aktivnost, naročito u borbi protiv korupcije i kriminala i reformi pravosuđa i to su oblasti koje mogu biti eventualno problem za nas. Očekuje se i takve su poruke došle iz više centara da se očekuje snažna aktivnost Vlade u ovim oblastima u narednim mjesecima", rekao je Radulović.

Reforma sudskog sistema će biti višegodišnji proces, pa je moguće da će Evropska komisija biti fleksibilna kada je u pitanju ovaj kriterijum. U borbi protiv kriminala i korupcije su ponovo postignuti značajni “papirnati” rezultati, ali hapšenja i presuda za ova djela, naročito na visokom nivou, na čemu Brisel insistira, nije bilo osim u slučaju “Zavala”, što se u dijelu domaće javnosti više dovodi u vezu sa unutarpartijskim obračunom u vladajućem DPS-u, nego autentičnom političkom voljom da se ove pojave iskorijene.

Sloboda medija i anti-diskriminacija, prema opštim ocjenama, nijesu napredovale. Među najteže rješivim problemima, ispostavilo se da je novi izborni zakon koji je predmet višegodišnjeg natezanja vladajućih i opozicionih partija. Sporne tačke su takozvana afirmativna akcija i građani Crne Gore bez crnogorskog državljanstva sa biračkim pravom.

Potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder ipak smatra da će ovaj problem biti riješen u zadatom roku.

"Uvjeren sam da ćemo do kraja ovog radnog polugodišta, odnosno do kraja mjeseca mi procesuirati prijedlog zakona i da ćemo postići odgovarajuće saglasje. Blizu smo toga i ne vjerujem da ima neko toliko neodgovoran da propustimo šansu da to uradimo. To nije samo šansa nego i obaveza svih nas i držim da ćemo mi to uraditi do kraja ovog mjeseca", kaže Rastoder.
XS
SM
MD
LG