Dostupni linkovi

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije


Sednica Sobranja
Sednica Sobranja

Replike i kontrareplike između poslanika opozicije, blokiranje parlamentarne govornice, obraćanja o svemu osim o onome što je na dnevnom redu, deo su opstrukcija koje opozicija pravi u proteklih nekoliko nedelja, sa ciljem da odugovlači postupak smene javnog tužioca Marka Zvrlevskog.

Upućeni ocenjuju da opoziciona VMRO DPMNE na ovakav način namerava da ne dozvoli suštinsku promenu vlasti.

Raniji predsednik Sobranja Tito Petkovski kaže da je oduzimanje reči svakom poslaniku koji ne govori o onome što je na dnevnom redu, jedini način kako bi predsednik parlamenta Talat Džaferi mogao da ubrza sednicu na kojoj se razmatra smena Zvrlevskog.

Petkovski dodaje da je jedini izlaz iz duge blokade opozicije da se Džaferi strogo drži teme za diskusiju i da ne dozvoljava replike i kontrareplike poslanika iz iste poslaničke grupe.

"Predsednik Sobranja ne treba biti veliki demokrata sa militantima i siledžijama, koji su pokazali 27. aprila da su spremni i da ubiju, kada je bio taj krvavi događaj u parlamentu. Predsednik ima pravo da odmah oduzme reč svima koji govore van teme. Besmislenim replikama i kontrareplikama sami između sebe. Zna se ko priča i debatuje sam sa sobom", kaže Tito Petrovski.

Raniji poslanik Petar Gošev kaže da je očigledno da to što se dešava u Sobranju predstavlja pokušaj VMRO DPMNE da se uništavanjem institucija spasi krivične odgovornosti. On dodaje da Makedonija ovako ne može postati normalna država jer osumnjičeni od strane Specijalnog javnog tužilaštva i dalje vrše pravne opstrukcije ne dozvoljavajući demokratski fer plej.

"Po ko zna koji put smo konstatovali da se mafija i dalje nalazi u vrhovima države, te da i dalje ima uporišta putem kojih nastavlja da se bori i sprečava pravdu. Zbog toga rešavanje problema se ne može voditi prema željama većine građana u zemlji", reči su Goševa.

Ovakvo ponašanje opozicije Tito Petkovski ocenjuje kao krajnje licemerje. Sa jedne strane, kaže on, VMRO DPMNE tvrdi da posle raspisivanja lokalnih izbora za 15. oktobar vlada ne sme imenovati i razrešavati funkcionere, a sa druge strane oni su za nekoliko dana podneli interpelacije za nekoliko ministara.

"Oni daju do znanja da ništa u Makedoniji ne sme da se promeni. Inicijative o razrešavanju ministara su u okviru njihovih napora da rade totalnu opstrukciju, diskreditaciju i zloupotrebu Sobranja kao zakonodavnog doma u zemlji", navodi Petrovski.

Rasprava o razrešenju javnog tužioca traje nedeljama, a poslanici iz vladajuće koalicije ne učestvuju u debatama kojim bi se ubrzao postupak o imenovanju novog tužioca i počele pravosudne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG