Dostupni linkovi

Kosovo: Opozicija za uslovljavanje nastavka dijaloga sa Beogradom


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Zahtev Demokratske partije Kosova da se vrati na razmatranje predlog kojim se uslovljava nastavak dijaloga Prištine i Beograda naišao je na protivljenje opozicije u Skupštini Kosova, koja je napustivši salu onemoćila dalji rad.

Opozicija je napustila salu pošto je najveća partija na vlasti predložila da Skupština još jednom razmotri usvojen predlog o uslovljavanju nastavka dijaloga sa Beogradom, sa rasvetljavanjem sudbine nestalih lica.

Šef parlamentarne grupe ove partije Adem Grabovci je u obrazloženju kazao da je Skupština glasala za dva dokumenata, a ne za jedan predlog. Prema tome, kazao je on, potrebno je usklađivanje teksta i usvajanje jednog jedinog dokumenta.

“Predlažemo da se uradi usklađivanje ova dva dokumenta koja imamo, znači, preporuke dve strane od kojih je jedna izašla u ime komisije, a druga u ime poslanice Hikmete Bajraktariji. Zamolio bih sve poslanika da uradimo usklađivanje i da glasamo za jedinstven dokument”, kazao je Grabovci poslanicima.

Za opoziciju je, međutim, glasanje u Skupštini u četvrtak bilo veoma jasno i u skladu sa predviđenim procedurama. Oni kažu da dva dokumenta proizlaze iz različitih parlamentarnih diskusija, i kao takvi ne mogu se usklađivati u jedan dokument, kao što to traži Demokratska partija Kosova.

Šef parlamentarne grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri kazao je da je predlog DPK-a pokušaj kršenja procedura, pošto je predlog već izglasan i za njega se ne može ponovo glasati.

Ismet Beqiri
Ismet Beqiri
“Svi su videli i pročitali preporuke koje su bile u Skupštini dve nedelje. Tako da, nije problem poslanika naše partije ukoliko ostali nisu razumeli šta glasaju. Mi ne želimo da budemo deo kršenja procedura najvažnije institucije u zemlji, tako da nećemo biti u sali i nećemo podržati ovaj predlog”, kazao je Beqiri.

Protiv vraćanja predloga na glasanje bile su i ostale dve opozicione partije, Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova.

Šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Visar Ymeri, kazao je da se usvojen predlog sastoji od četiri rečenica, te da u tome nema ništa nejasnog.

“Ne želim da verujem da u Skupštini Republike Kosova postoje poslanici idioti koji ne mogu shvatiti ono što su pročitali u četiri tačke. Deo toga je prošao i kroz komisiju, i o tome smo diskutovali juče tokom sednice, odnosno, ukoliko saslušate govore većine poslanika shvatićete da su oni u skladu sa tačkama za koje smo glasali. Ni jednom nismo rekli da se ta dva dokumenta trebaju harmonizovati pošto su oni proizvod različitih diskusija”, kazao je Ymeri.

Inače, na sednici u četvrtak, nakon rasprave o dijalogu Prištine i Beograda sa šeficom pregovaračkog tima, Editom Tahiri, Skupština je glasala za predlog koji, između ostalog traži uslovljavanje nastavka dijaloga sa rasvetljavanjem sudbine nestalih lica tokom rata.

Predlog je tada podržala i Demokratska partija Kosova, da bi nakon sednice poslanici ove partije kazali da im nije bilo jasno za šta su glasali, te su zbog toga zatražili da se glasanje ponovi.

Potom je DPK zatražila da se na dnevni red stavi usklađivanje dva dokumenta i ponovno glasanje za predlog. Ali, opozicija je tada napustila salu što je prouzrokovalo nedostatak kvoruma za nastavak rada Skupštine.

Predsedavajući Xhavit Haliti zatražio je pauzu, ali ni posle pauze nije postignut sporazum, te je sednica odložena za utorak.

Inače, prema zvaničnim podacima na listi nestalih je oko 1.800 lica.
XS
SM
MD
LG