Dostupni linkovi

Opozicija oštro kritikuje odluku da predsednik bude iz ANK


Predizborni poster Hashima Thacija, decembar 2010.
Predizborni poster Hashima Thacija, decembar 2010.
Demokratska partija Kosova Hashima Thacija donela je odluku da mesto predsednika zemlje pripadne Alijansi novo Kosovo, dok će DPK zadržati mesto premijera i predsednika Skupštine. PDK je takođe pozvala i Listu Ibrahima Rugove kao i manjine da pristupe vladajućoj koaliciji.

Političke partije na Kosovu koje su donele odluku da budu opozicija u budućem sazivu Skupštine, kritikovale su odluku Demokratske partije Kosova da uđe u koaliciju sa Alijansom novo Kosovo, ostavljajući im mesto predsednika zemlje.


Shala: U pitanju je politički proces, sporazum, odnosno političko uslovljavanje.
Kujtim Shala
, predstavnik za informisanje Demokratskog saveza Kosova, rekao je da ta stranka smatra da je rezultat sastanka Upravnog odbora DPK-a čist politički proces i u ličnom interesu pojedinaca.

“U pitanju je politički proces, sporazum, odnosno političko uslovljavanje. Znamo da predsednik zemlje treba da bude predstavnik volje svih građana Kosova, a ne samo političkih partija”, kazao je Shala.

Članovi unutar DPK-a su insistirali da kandidat za predsednika bude Jakup Krasniqi, dosadašnji vršilac dužnosti predsednika, ali nakon tročasovne rasprave između DPK-a i ANK-a, doneta je odluka da mesto predsednika ipak pripadne ANK.

Isufi: Razaranje institucija

Visar Ymeri iz pokreta Samoopredeljenje izjavio je da je koalicioni sporazum politička pogodba između dva partijska lidera, a radi ličnih interesa.
Behxhet Pacolli

“On ne predstavlja albanski narod. Moramo uzeti u obzir da nisu samo u pitanju glasovi. Ni ANK ni Pacolli nemaju dovoljan broj glasova da bi predstavljali albanski narod, a ono što je još važnije jeste program Bexheta Pacollija i njegove političke izjave koje uopšte nisu u zaštiti interesa i volje kosovskog naroda. Ponavljam, Pacolli će možda postati predsednik Kosova samo kao deo političke pogodbe, a nikako po zasluzi ili zbog poverenja koje mu je dato od stranje građana Kosova”, kaže Ymeri.

Alijansa za budućnost Kosova, koja se povukla iz pregovora o koaliciji pošto DPK nije htela da ispuni njihov uslov da im pripadne mesto premijera, ocenila je buduću koaliciju “razarajućom” po institucije.

Potpredsednik Ahmet Isufi objašnjava:

“Ocenjujemo sporazum kao razaranje kosovskih institucija, zato što su ove dve partije doprinele da zemlja dospe u vanredno stanje, što je rezultat svih zbivanja i izbora koji su prouzrokovali mnoge diskusije i rezultirali manipulacijom glasova”, navodi Isufi.

Koalicioni sporazum do kraja nedelje

Odluka Demokratske partije Kosova da se lider Alijanse novo Kosovo, Pacolli kandiduje za predsednika Kosova, što je deo političkog dogovora, još uvek nije zaključila koalicioni sporazum, kažu zvaničnici obe partije.

Saglasnost DPK-a da se Pacolli kandiduje za predsednika smatra se napretkom u postizanju dogovora, ali sada slede i pregovori o podeli ministarstava i ostalih pozicija.

Član predsedništva DPK-a, Memli Krasniqi, veruje da će se koalicioni sporazum finalizirati do kraja nedelje.

“Osnovno pitanje ovih razgovora bila je pozicija predsednika. Sada kada je DPK spreman za to da mesto predsednika pripadne ANK-u, verujemo da će se sve promeniti kada su u pitanju i ostale pozicije, i verujemo da u naredna dva-tri dana možemo očekivati razjašnjenja u vezi zastupljenosti ANK-a u ministarstvima, kao i DPK i ostalih partnera”, kaže Krasniqi.

Ibrahim Makolli
On je dodao da će u koaliciju ući i Lista Ibrahim Rugova kao i partije iz manjinskih zajednica.

Dogovor o predsedniku otvara vrata i za dogovor oko podeli ministarstava, kaže potpredsednik ANK-a, Ibrahim Makolli. I on očekuje da će se sporazum finalizirati za dva-tri dana te je objasnio poziciju ANK-a tokom ovih pregovora, i predvideo koliko i koja ministarstava će pripasti ANK-u.

“Ono što smo mi ponudili DPK-u nakon njihove prve ponude za koaliciju sa ANK bila je i ostaće funkcija predsednika, zatim jedno mesto zamenika premijera i šest ministarstva. Jedan dogovor je već postignut, kada je u pitanju funkcija predsednika, dok sada ostaje da se razgovara o broju, a potom i o imenima potencijalnih izvršitelja odgovarajućih dužnosti”,
kazao je Makolli.

Inače, najavljeno je da će buduća Vlada Kosova imati 16 ministarstava i četiri zamenika premijera. Nezvanično se saznaje da će DPK pripasti 10 ili 11 ministarstva, ANK četiri, Listi Ibrahim Rugova jedno, dok će manjinama pripasti tri ili četiri ministarstva.

DPK stupila u koaliciju sa ANK

DPK ustupila mesto predsednika ANK

Demokratska partija Kosova Hashima Thacija donela je odluku da mesto predsednika zemlje pripadne Alijansi novo Kosovo, dok će DPK zadržati mesto premijera i predsednika Skupštine. PDK je takođe pozvala i Listu Ibrahima Rugove kao i manjine da pristupe vladajućoj koaliciji.

Nakon što su DSK, pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova odlučili da budu opozicija, Demokratska partija Kosova kao pobednik na izborima, o budućoj koaliciji mogla je da pregovara samo sa ANK, kao jedina preostala albanska partija.

Nakon tročasovne rasprave, Upravni odbor DPK-a odlučio je da uđe u koaliciju sa ANK, tako što je ovoj partiji dodelila mesto predsednika zemlje, za koje je iz ove partije nominovan Behxhet Pacolli.

Unutar DPK-a bilo traženo da dužnost predsednika zemlje pripadne Jakupu Krasniqiju, ali je na kraju ipak odlučeno drugačije pošto ih je ANK uslovio sa mestom predsednika za ulazak u koaliciju.

Podpredsednik DPK-a Hajredin Kuci izjavio je da je odluka doneta konsenzusom, iako je, kako kaže, oko toga bilo različitih stavova.

“Odluka upravnog odbora DPK je da uđe u koaliciju za ANK, Listom Ibrahima Rugove i sa ostalim partijama iz manjinskih zajednica. Očekuje se da se ova odluka sada implementira i od strane predsednistva DPK. Bilo je rasprava i različitih stavova, ali partija se koncenzusom usaglasila. DPK je odlučila da uđe u koaliciju sa ANK i da njima pripadne mesto predsednika. Sto se tiče dužnosti ministara, o tome će se doneti odluka nakon pregovora predsedništva DPK i ANK”, kazao je Kuci.
XS
SM
MD
LG