Dostupni linkovi

Opozicija i dalje bojkotuje parlament, vlast spremna za izbore


Skupština Makedonije, februar 2011.
Skupština Makedonije, februar 2011.
Da li i kada će se održati prevremeni izbori je pitanje koje se najčešće postavlja u makedonskoj javnosti. Dok se vlasti i opozicija svakodnevno nadmudruju oko toga čiji su argumenti jači i čiji je predlog konstruktivniji, negativna atmosfera vlada u političkim krugovima u zemlji.

Opozicija još uvek bojkotuje parlament i podržava izbore, ali samo ukoliko budu ispunjeni njeni zahtevi - promene u izbornim zakonima, revizija biračkih lista, deblokiranje računa privatne A1 televizije.
Građani čekaju u redu kako bi glasali na predsedničkim i lokalnim izborima, Skoplje, mart 2009.

Vlasti prihvataju održavanje izbora, ali navode da ne mogu ispuniti zahtev u vezi sa A1 televizijom, jer je to u nadležnosti suda. Kažu da opozicija traži izbore, a sve radi da do njih ne dođe.

Pre nekoliko dana ostavku je podneo predsednik Državne izborne komisije, koga prema zakonu predlaže opozicija. Vladajuće partije su počele proceduru za izbor novog predsednika, ali opozicija ističe da parlament o ovome treba da raspravlja tek kada se ona u njega vrati. Iako su svi svesni da posledice ovakve “pat” pozicije mogu biti neprijatne, oni i dalje ostaju pri svojim tvrdim stavovima.

Posledice eventualnih izbora koji bi bili bojkotovani od strane opozicije neka snosi premijer Nikola Gruevski, kaže Vlado Bučkovski iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza.

"Sve posledice jedne takve situacije treba da proračuna Gruevski, jer je ključ za rešenje ove krize upravo kod njega,"
ocenjuje on.

Bezbednost pod znakom pitanja

U vladajućoj VMRO DPMNE kažu da je najbolje da se izbori održe i da se vidi volja naroda. Poslanica iz ove partije Aneta Kiparizovska se nada da će opozicija predložiti svog kandidata za predsednika Državne izborne komisije i da će pristati da izađe na izbore.
Kiparizovska: Za dobrobit države bitno da svi izađu na izbore.

"Zato što je bojkot pogubna stvar za svaku partiju, pa zato smatram da je za dobrobit države bitno da svi izađu na izbore", rekla je poslanica iz vladajuće stranke.

Demokratska Unija za integraciju, partija koja je partner u vladi, a zastupa Albance, nada se će opozicija popustiti i da neće dozvoliti da se izbori sprovedu bez nje. Tahir Hani, poslanik iz ove partije, ne želi da prognozira kakve će biti posledice ukoliko se desi bojkot izbora od strane opozicionih partija.

"Teško je predvideti, ali ipak nije dobro ići na izbore bez opozicije",
ocenjuje Hani.

Održavanje izbora bez saglasnosti opozicije i bez ispunjavanja njihovih zahteva može izazvati bezbednosne rizike i duboku podeljenost kod građana, smatra Flora Kadriu iz opozicione Nove demokratije.

"Stavlja se pod znak pitanja i bezbednost eventualnih prevremenih izbora ukoliko ova vlada ide tvrdoglavo, a da pri tome ne uzme u obzir zahteve opozicije",
rekla je Kadriu.

Premijer Gruevski je još jednom izjavio da će prevremenih izbora biti. Opoziciji je postavio rok da do subote dostavi predlog za predsednika Državne izborne komisije. U protivnom, kako je naveo, postupaće se prema zakonu.
XS
SM
MD
LG