Dostupni linkovi

Predizborna optuživanja, zloupotreba birača


Sa crnogorskih preveremenih parlamentarnih izbora u martu 2009. godine
Sa crnogorskih preveremenih parlamentarnih izbora u martu 2009. godine
Opozicioni Pokret za promjene je prije par dana obavijestio nadležne organe i institucije u Crnoj Gori da je vladajuća Demokratska partija socijalista navodno kreirala zbirku ličnih podataka svih glasača koja, osim ličnih podataka, sadrži informacije o finansijskom stanju pojedinaca, njihovih porodica, njihovom kreditnom zaduženju, dugovanjima i da uz pomoć tih podataka vrši nelegitiman i nezakonit pritisak na birače.

Ovo je najnovija u setu optužbi koje već godinama prate sve izborne cikluse u Crnoj Gori. Opozicija odavno tvrdi da većinska vladajuća stranka kupuje glasove, ucjenjuje ljude zapošljene u državnoj administraciji i da predizborne aktivnosti finansira iz crnih fondova, dok iz DPS-a uzvraćaju da se radi o sindromu gubitnika i da su te optužbe čista besmislica.

Zlatko Vujović iz Centra za monitoring kaže da je percepcija o predizbornim manipulacijama veoma raširena među građanima.

"Svjedoci smo da kako se približava izborni proces tako se ponovo otvaraju i aktualizuju priče o eventualnim zloupotrebama, o kupovini glasova i tako dalje i zloupotrebe akcije siguran glas. Ono što svakako moramo priznati jeste da je taj utisak kod šire javnosti prisutan", objašnjava Vujović.

Na pitanje da li imaju konkretne dokaze za svoje tvrdnje u Pokretu kažu da nije njihova obaveza da otkrivaju počinioce krivičnih djela niti se to od
Boris Marić
opozicije, kažu, može očekivati u atmosferi ucjena i straha. Odbornik Pokreta za promjene u Pogorici Boris Marić kaže:

"Crnogorski građani znaju da su to vrlo utemeljene optužbe da je javna tajna da DPS permanentno u svojoj organizaciji i svom načinu vođenja kampanje vrši pritisak na birače kroz razne metode. Neke od njih smo naveli. Druge neću pominjati jer građani to znaju, ali ono što je suština i što moramo da naglasimo je da nije na PzP-u da izigrava institucije sistema. Na tužilaštvu i policiji je da provjere navode PzP-a, da provjere osnovane sumnje i indicije. Mi smo uputili dopise nadležnim institucijama i nadamo se da će one konačno shvatiti ono zbog čega i postoje, zadovoljenje javnog interesa."

Zabrinjavajuća inertnost nadležnih organa

U Demokratskoj partiji socijalista kažu da godinama sprovode kampanju siguran glas i da su taj sistem naučili od nevladinih organizacija iz razvijenih evropskih zemalja. Optužbe opozicije, poručuju, više ne žele ni da komentarišu.

"Te optužbe su stare taman onoliko koliko traje kontinuitet izbornih poraza crnogorske opozicije, ma kako ona bila organizovana. Do sada nije ponuđen nijedan konkretan dokaz da se radi o bilo kakvim inkriminisanim radnjama i mislim da takvih dokaza ne može biti jer je suština priče ono što sam vam kazao maločas, konkretno razgovarati sa svakim čovjekom i ubijediti ga, odnosno dogovoriti sa njim i razgovarati o optimalnosti opcije koju treba da bira", kaže portparol DPS-a Rajko Kovačević.

Rajko Kovačević
Zlatko Vujović, međutim, napominje da je veoma zabrinjavajuće što učestale optužbe o izbornim malverzacijama i pritiscima na birače nadležni organi ne provjeravaju:

"Tužilaštvo i policija ima obavezu da ukoliko dođe do saznanja kroz razne medije da pokrene istragu i provjeri tačnost tih navoda. Ne mora se širiti određena istraga o određenom krivičnom djelu samo na bazi toga što je neko podnio prijavu, nego takođe i na osnovu saznanja koji su plasirani putem medija. Mislim da je ovdje prije svega odgovornost na policiji i tužilaštvu da provjere da li ima osnova za pokretanje istrage i eventualno procesuiranje onih koji su prekršili potencijalno to krivično djelo",
objašnjava on.

Podsjetimo. U Crnoj Gori je do sada sproveden samo jedan sudski postupak zbog pokušaja kupovine glasova. Na optuženičkoj klupi su se našli aktivisti DPS-a koji su tajno snimljeni kako pokušavaju da otkupe glas građanina Mašana Buškovića, a da mu se zauzvrat oprosti račun za utrošenu električnu energiju.

*****
Pročitajte i ovo:
Početak kampanje crnogorske opozicije
Gošović: Do promjena se može doći samo političkom borbom
Crna Gora bez neutralnih posmatrača na izborima
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG