Dostupni linkovi

Opozicija tvrdi: SNSD vodi Republiku Srpsku u bankrot


Zgrada Vlade RS
Koliko će se vlast u Republici Srpskoj do izbora zadužiti niko ne može ni da procijeni. Samo u prva četiri mjeseca ove godine, RS se zadužila za oko 400 miliona konvertibilnih maraka (KM), tvrdi opozicija i upozorava da će RS, ako se ovako nastavi, do izbora bankrotirati.

Lider Demokratskog narodnog pokreta Dragan Čavić tvrdi da postoje veliki problemi u javnim finansijama Republike Srpske, što, kaže, potvrđuje i samo zaduženje u ovoj godini:

„Zaduženje je u zvaničnom iznosu, zaključno sa posljednjom sjednicom Narodne skupštine RS, po raznim osnovama oko 400 miliona maraka, s time što se 160 miliona odnosi za razne ’projekte’, a 245 miliona se odnosi direktno i eksplicitno na pokriće deficita budžeta. Za tih 245 miliona donesena je odluka koja nema nikakve veze sa zakonom o zaduženjima, dugovima i garancijama i potpuno je neustavna. Zakon i Ustav ne poznaju okvirne odluke zaduženja, ne poznaju način na koji je prvi put otkako je Vlada preuzela nadležnost od NS da odlučuje o tome od koga i koliko će se zadužiti. Nemoguće je govoriti o zaduženju bez količine zaduženja“, kaže Čavić.

Članica tima za finansije Srpske demokratske stranke Milica Lakić kaže da se zaduživanju Republike Srpske ne vidi kraj, što se, smatra, najbolje vidi po izdavanju trezorskih zapisa:

„Vlada RS već u prvom kvartalu 2014. godine kratkoročno se zadužila za 83 miliona glavnice, a dugoročno zaduživanje je 105 miliona i 200.000 KM. U rebalansima budžeta i u budžetu za 2014. godinu stoji da se mogu kratkoročno primici od kratkoročnog zaduživanja sa oko 45 miliona maraka. Oni su galopirajućim koracima zadužili sa 83 miliona maraka. Sigurnim koracima vlasti SNSD-a vode nas u bankrot“, tvrdi Lakićeva.

Zaduživanje emisijom trezorskih zapisa u toku budžetske godine u RS-u ne smije preći iznos od osam posto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj budžetskoj godini, podsjeća Lakićeva:

„Zaduženja u kojima se mi nalazimo vrlo brzo će preći i osam posto i 55 posto unutrašnjeg duga i 60 posto BDP-a.“

Pet milijardi duga

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović kaže da je zvanično ukupan dug Republike Srpske na kraju 2013. godine iznosio oko 4,8 milijardi KM, ali da je već u prvom kvartalu ove godine taj iznos veći od od pet milijardi:

„Kada saberemo sva zaduženja, a bilo ih je na svakoj sjednici Narodne skupštine u ogromnom iznosu, po našim procjenama to zaduženje je dostiglo 5,3 milijarde KM već u ovom momentu“, tvrdi Borenović.

Funkcioner Partije demokratskog progresa Zoran Đerić smatra bi zbog toga trebalo stati sa zaduživanjima, ali naglašava da aktuelnoj vlasti nije ništa drugo preostalo osim zaduživanja kako bi se do izbora sačuvao socijalni mir:

„To je potpuno jasan signal svim građanima RS-a da na ovaj način Vlada zadužuje RS da kupuje biračko tijelo. Nećemo biti nimalo iznenađeni ukoliko u nekom periodu Vlada ne uzme novi kredit da možda 0,5 posto poveća penzije penzionerima itd. Mislim da taj štos više neće proći kod građana“, konstatuje Đerić.

Entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija ocjene opozicije o stanju duga smatra netačnim i tvrdi da Vlada u potpunosti kontroliše svoja dugovanja. RS nije prezadužena, budžet nije ugrožen i ima prostora za nova zaduženja, kaže Tegeltija.

Prema mišljenju ekonomistice Svetlane Cenić, nije bitno koliko se neko zadužuje, jer ima zemalja, poput Japana, koje su zaduženi i dva svoja budžeta, ali je problem ako se te pare troše samo za podmirivanje budžetskih i socijalnih davanja, a ne za jačanje privrede:

„To samo pokazuje stanje ekonomije ovdje i činjenicu da smo mi, na prvom mjestu, sa takvim kreditnim rejtingom izuzetno zaduženi. Nema rasta privrede. Nema rasta produktivnosti. Nikakav je rast bruto domaćeg proizvoda. A na sve to se zadužujemo sa takvom kamatom i u tolikom obimu. Mi smo već propali, samo fali da to neko objavi“, navodi Cenićeva.

Opozicija vjeruje da će dug do kraja godine rasti, ali se ne usuđuje ni prognozirati koliko.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG