Dostupni linkovi

Protesti se šire, opozicija o propustima u istrazi o smrti Mladenova


Sobranje treća sreća za demonstrante
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Sobranje treća sreća za demonstrante

Trećeg dana protesta u Skoplju policija nije dozvolila demonstrantima da se okupe pred zgradom vlade, pa su se oni najpre uputili ka Javnom tužilaštvu, a kada i tamo nisu mogli da prođu zbog policijske blokade, otišli su pred zgradu parlamenta. Demonstranti kažu da im je policija na ovaj način narušila prava iz člana 21 Ustava Makedonije. I dan ranije su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova blokirali sve prilaze ka vladi, pa se nekoliko hiljada ljudi okupilo ispred Sobranja.

Inače, drugi dan protesta je prošao bez većih incidenata. Demonstranti ispred zgrade Sobranja u centru Skoplja su zviždali i skandirali “Nema pravde, nema mira”, “Ubice”, “Gotovo je, gotovo” i bacali jaja ka zgradi parlamenta. U jednom trenutku neki od okupljenih počeli su bacati flaše i druge tvrde predmete ka zgradi Sobranja i policijskom kordonu. Za većinu demonstranata to je bilo neprihvatljivo i oni su bili označeni kao provokatori.Dvadesetak devojaka je postavilo živi štit pred policajcima uzvikujući “Želimo mir”.

Protesti protiv policijske brutalnosti u sredu uveče su se održali i u Bitolju i Prilepu, a u četvrtak i u Strumici. Demonstranti traže odgovornost od nadležnih zbog prikrivanja ubistva 22-godišnjeg Martina Neškoskog pre četiri godine u Skoplju, kao i zbog slučaja smrti novinara Nikole Mladenova pre dve godine.

Na društvenim mrežama se protesti najavljuju i narednih dana.

Samo nekoliko sati pre protesta, lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev je na pres konferenciji objavio 30-tu takozvanu bombu opozicije o kriminalu vlasti, uputio apel svim gradjanima koji učestvuju na protestima protiv politike vlade, da budu mirni i nenasilni i da ne podležu provokacijama.

“Provokatori ulaze i provociraju nasilje, ali sve se to evidentira. Na kraju, svako ko provocira treba znati da se za to odgovara i apsolutna odgovornost o takvom ponasanju je na tim licima.”

A tema pres konferencije je bila istina o propustima u istrazi o smrti novinara Nikole Mladenova 2013. godine. Zaev je objavio prisluškivane telefonske razgovore između, kako je rekao, ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, njenog pomoćnika Iva Kotevskog i šefa kabineta premijera Nikole Gruevskog, Martina Protugjera, od kojih se čuju mnogi propusti u istrazi.

“Dokazi jasno ukazuju da su postupak o smrti Nikole Mladenova, slučajno ili namerno, vlasti Nikole Gruevskog vodile neprofesionalno, neodgovorno, sa namernim prikrivanjem ključnih informacija od javnosti.”

Dokazi i argumenti, dodao je Zaev, jasno će pokazati 10 razloga zašto je neophodno da bude sprovedena prava istraga. Javno tužilaštvo je zatvorilo slučaj smrti Mladenova kao tragičnu saobraćajnu nesreću, a da nije povelo krivični postupak, niti otvorilo istragu. Na pres konferenciji u julu 2013. godine, osim razloga nesreće, bilo je saopšteno šest ključnih stvari, istakao je Zaev.

Pojasnio je da dokazi i razgovori upućuju da su sve ključne stvari netačne.

“Dokazi će otvoriti pitanje da li ovaj slučaj uopšte može biti zatvoren kao tragična saobraćajna nesreća, ili ima dovoljno indicija da se pokrene istraga da li je neko možda izazvao tu nesreću.”

Novinar Nikola Mladenov bio je vlasnik i urednik nedeljnika Fokus, koji je poznat kao kritički nastrojen prema svim dosadašnjim vlastima u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG